*Nettavisen* Nyheter.

Må bryte ny mark

19.11.15 10:47

I mars skrev vi om Gaute Solheim som ikke kunne gå ved Ekeberg skole grunnet el-overfølsomhet. Foreldrene har kjempet en lang kamp for å bli trodd når de har fortalt om 12-åringens problemer. En mobilmast fra Netcom som sto plantet midt i skolegården bidro til at Gaute ble så syk at han ikke kunne følge undervisningen. Hodepine, konsentrasjonsvansker og tapping av energi ble resultatet. I starten trodde ikke mange på foreldrene, men etterhvert tok Undervisningsbygg saken alvorlig og da Nordstrands Blad tok opp saken i mars ble det bestemt å si opp avtalen om mobilmastene i Oslo. Masten på Ekeberg ble slått av nå i sommer.

Dessverre har ikke saken stoppet der. Solheim ønsket også at det trådløse nettverket ved skolen ble slått av. Dette var ikke skolen like villig til, i hvert fall ikke hele tiden. Dialogen med foreldrene ble vanskelig og preget av konflikt.

Det skal da også sies at det ikke er entydige faglige råd i denne saken. Ekeberg skole har ikke mer stråling enn en gjennomsnittlig Oslo-skole. Foreningen for el-overfølsomhet (Felo) kjemper for å bryte ny mark. De vil oppnå aksept for at el-overfølsomhet skal registreres som en medisinsk diagnose. For sammenhengen mellom plagene og den elektromagnetiske strålen er ikke godt dokumentert i medisinsk forskning. Og problemet rammer bare noen få.

Men at Gaute Solheim har hatt reelle helseplager, og at det er blitt bedre når han har sluppet unna strålingen, det er det ingen som benekter. Felo mener også, uansett om skolen har elever som plages eller ikke, at det er viktig å redusere strålingen og bruken av trådløse nettverk på skoler. Dette for å forebygge at flere barn utvikler plager.

Det virker ikke realistisk i dagens samfunn å stenge av alt som er av lav- og høyfrekvent stråling alle steder. Men Utdanningsetaten i Oslo har nå tatt fatt i saken og lovet å se på tiltak for at Solheim kan gå på skolen på permanent basis. De anser det som alvorlig når en 12-åring ikke får ta del i lek og undervisning på skolen grunnet sykdom. Det er derfor godt håp om at skolen og skolemyndighetene nå strekker seg langt for å finne en løsning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag