*Nettavisen* Nyheter.

«Ma» er redningen for familien på fem

EKSTRABESTEMOR: May-Brit Bastiansen (65, t.v.) fra Ellingsrud koser seg som frivillig familiekontakt hos Christine Hauge (31, t.h.) og hennes tvillinger Jens og Liv (5 mnd). Storebror Olav (2 1/2) går i barnehage og pappa Arve Rosland jobber. Foto: FOTO: CARINA ALICE BREDESEN

Å be en fremmed inn i huset for å hjelpe til med ungene er det beste Christine Hauge (31) fra Bekkelaget har gjort.

HASLE: I to år har May-Brit Bastiansen (65) – bedre kjent som «Ma» – fra Ellingsrud vært frivillig for Home start. Den pensjonerte spesial- og førskolelæreren så en lapp på en tavle i et av Stiftelsen Betaniens tilholdssteder i Oslo og bestemte seg for å trå til.– Det er veldig hyggelig å hjelpe noen som føler at de er i en vanskelig situasjon, sier «Ma».

Måtte gå noen runder

Den avgjørelsen er Christine Hauge (31) fra Bekkelaget veldig glad for. I dag får hun besøk i familiens hjem på Hasle av «Ma» fire timer i uka, for å få avlastning med tvillingene Jens og Liv (5 mnd.).

Familien for øvrig består av pappa Arve Rosland og storebror Olav (2 1/2). Christine og Arve gikk imidlertid noen runder med seg selv før de bestemte seg for å be en fremmed inn i hjemmet.

– Men da vi møttes første gang var det aldri noen tvil, smiler Christine.

Kjemi er avgjørende

Home-Start stiller ingen formelle krav til sine frivillige familiekontakter, men det er en forutsetning at de har erfaring med egne barn, eller annen erfaring med barn. «Ma» triller tvillingene på tur og blir med til helsestasjonen.

– Familiene vi hjelper er verken sosialklienter eller uegnede foreldre. Det er Christine et godt eksempel på, sier «Ma». Tilbudet fra Home-Start tilsvarer det en bestemor, onkel eller venn kunne gitt.

– Familiekontaktene skal gå inn i familien som en likeverdig, ikke over og ikke under, sier Berit Oftedal, familiekoordinator i Home-Start via Stiftelsen Betanien Oslo. Familien og den frivillige avgjør hvordan timene med avlastning skal brukes.

– Noen ønsker hjelp til praktiske gjøremål som å vaske tøy, andre trenger tid til å sove, sier Oftedal.

«Ma» og Christine åpner avtalebøkene sine og begynner å snakke om neste ukes timer.

– For meg passer det best å være fleksibel og ikke binde meg til et fast tidspunkt, sier «Ma». Det passer også best for Christine. Kjemi er viktig når familiekoordinatorene kobler frivillig og familie. De fleste frivillige er hos en familie i samme bydel, men «Ma» tar gladelig turen fra Ellingsrud til Hasle hver uke.

– Det er beundringsverdig, sier Oftedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.