RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må få fortgang i vedlikeholdet


Bruk pengene: Aud Kvalbein er forarget over at byrådet og Omsorgsbygg ikke klarer å bruke de pengene som er bevilget til å sette istand barnehager.
Bruk pengene: Aud Kvalbein er forarget over at byrådet og Omsorgsbygg ikke klarer å bruke de pengene som er bevilget til å sette istand barnehager.
Byrådet nedprioriterer vedlikeholdet av de eksisterende barnehagene. Slik må vi forstå det når Omsorgsbygg ikke planlegger å bruke opp de 60 millionene som er satt av til akuttvedlikehold i 2007-budsjettet.

Oslo/Nordstrand: Aud Kvalbein (KrF) er lite imponert over byrådet og Omsorgsbygg. Byrådet sier det er mange på håndverkere. Men jeg tror det heller er mangel på planlegging

Byrådet får gjøre som vanlige folk, bestille håndverkere i tide. Det er rart at vi hører om problemer med håndverkere bare i forbindelse med barnehager, men ikke i samme grad når det gjelder skoler og sykehjem. Omsorgsbygg må klare å ha to tanker i hodet samtidig, både bygge nye barnehager og vedlikeholde de gamle.

Problemet

Lederen i Nordstrands Blad 19. juli har derfor et viktig poeng når de stiller spørsmål ved om det ikke er Omsorgsbyggs evne til å få kontrakter med små og store håndverksbedrifter som er det egentlige problemet. Lederen undrer seg over at ikke 60 millioner kroner kan friste håndverkere til å komme med anbud. Denne undringen gjør Nordstrand Blad rett i, for egentlig dreier det seg om mer enn 60 millioner.

I forliket om 2007-budsjettet fikk Kristelig Folkeparti igjennom et vedtak om at Omsorgsbygg kan flytte 75 millioner kroner fra investering til akuttvedlikehold i gamle barnehager dersom nybyggprosjekter stopper opp. Slik har det vært gjort i skolen i mange år. Nybygg av barnehager stopper ofte opp pga reguleringer, naboprotester osv. Mediene har meldt om dette også i år. Likevel har ikke Omsorgsbygg overført penger til akuttvedlikehold. I budsjettjusteringen i juni benyttet derfor vi i KrF vår vippeposisjon til å få 30 millioner kroner ekstra til bydelene til vedlikehold i barnehagene. Avsvaret for vedlikeholdet er nemlig delt mellom Omsorgsbygg, som har det utvendige vedlikeholdet, og bydelene, som har det innvendige. Med gjennomsnittlig 2 millioner til hver bydel kan i alle fall noe bli gjort.

Skrikende behov

Aud Kvalbein snakker seg fort varm for barnehage-spørsmål har hun lenge engasjert seg i.

Dette unnskylder ikke byrådet og Omsorgsbygg. Behovet for vedlikehold er skrikende. Gjennom skriftlig spørsmål i vår fikk KrF fram opplysningen om at 125 av kommunens 296 barnehager ikke tilfredsstiller forskriften om miljørettet helsevern, en forskrift som er ti år gammel. Bydelsoverlegen i Søndre Nordstrand har pekt på at noen av manglene kan være livsfarlige. Jeg er mest redd for store sprekker i lekeapparater der barn i vilter lek kan bli hengende igjen på en fatal måte. En slik ulykke må ikke skje. Dårlig ventilasjon er et annet alvorlig problem. Det kan gi langvarige luftveisplager.

Barnehageforeldre må nå si fra. Byrådet kaster blår i øynene på foreldrene når de ikke en gang bruker opp de 60 millionene som er satt av. De minste må ikke bli skjøvet til sisteplass i køen. Hvor lenge mener byrådet at barnehager som ikke oppfyller forskriften, skal vente? Noen har ventet ti år. Barnehager vil lide i årevis framover dersom ikke byrådet nå tar et grep og prioriterer opp akuttvedlikeholdet.

Mulig arbeidskraft

I Aften 20. juli sier byråd Merete Agerbak-Jensen at de nå skal se mot i Europa og få tak i håndverkere. Det er bra. Her er et par andre ideer: Kan byggfaglinjene på videregående skole rehabilitere noen barnehager? Og de bydelene som mener de kan klare det som er Omsorgsbyggs ansvar, bør få overført midler til å gjøre jobben selv.

Til slutt vil jeg si at byrådet viser manglende respekt for prioriteringene til oss som samarbeider med dem om budsjettet ved å nedprioritere akuttvedlikeholdet. KrF har lenge pekt på problemet og fått flertall for penger til vedlikehold. Da må byrådet også følge opp, avslutter Aud Kvalbein som forventer reaksjon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere