RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må få ytre seg fritt

Bydel Nordstrand har utformet en prosedyre dersom de folkevalgte skulle ønske å besøke et av bydelens tjenestesteder. Nå foran valget tenkte vi det var greit å ha god orden på dette, sier bydelsdirektør Per Johannessen til Nordstrands Blad.

Vi har forståelse for at det er behov for en viss orden i disse tingene. Det er greitt å vite på forhånd når man får besøk, og det passer ikke alltid. Men vi tror mange av de som jobber innenfor trange budsjettrammer heller hadde sett at politikerne hadde bedre kunnskap om deres hverdag. Og prosedyren som Bydel Nordstrand nå har lagt opp til går for langt i å regulere slike besøk.

I sine formuleringer gir prosedyren nærmest inntrykk av at det i utgangspunktet ikke er ønskelig å ha presse til stede hvis noen ønsker å sette de offentlige tjenestene under debatt. "Det er ikke anledning til å bringe med journalister med henblikk på å skape mediedekning" er den krystallklare beskjeden. Bydelsdirektøren kan derimot godkjenne unntak fra dette. Men hvis pressen er til stede, skal de som jobber der ikke ha mulighet til å ytre seg fritt. "Det forventes at ansatte ikke blir stilt spørsmål av politisk, økonomisk eller ressursmessig art".

Begge deler er etter vårt syn brudd på prinsippet om meroffentlighet i offentlighetsloven. Prinsippet i norsk forvaltning er at offentlighet skal være hovedregelen. Alle unntak fra dette skal vurderes isolert for seg. Det er viktig for den offentlige debatten at de som vet hvor skoen trykker skal kunne uttale seg. Hvis det er kritikkverdige forhold ved en offentlig etat, må de ansatte kunne snakke om dette både med folkevalgte og pressen.

Selvsagt er det forhold knyttet til enkeltpersoner som er belagt med taushetsplikt. Men det blir helt feil dersom en bruker dette som et skjold mot å diskutere forhold som omhandler tjenestetilbudets ressurser og brukernes og de ansattes generelle hverdag.

Det handler om penger samlet inn fra fellesskapet, og som skal brukes til offentlige tjenester . Alle må fritt kunne delta i debatten rundt ressursbruken, uten å bli utsatt for restriksjoner , utover det som følger av vanlige personvernhensyn og prinsippet om først å gå tjenestevei hvis noe er virkelig skjevt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere