Må flytte fra leirene ved Sognsvann

SKAL TØMMES: De to leirene på Statsbyggs eiendom sydvest for Sognsvann har fått rettens medhold i at de er ulovlige. Leirene skal nå avvikles og området åpnes for allmenn bruk.

SKAL TØMMES: De to leirene på Statsbyggs eiendom sydvest for Sognsvann har fått rettens medhold i at de er ulovlige. Leirene skal nå avvikles og området åpnes for allmenn bruk. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Lagmannsretten forkastet i dag anken fra romfolket. Dermed må leirene ved Sognsvann avvikles.

SOGNSVANN: – Jeg har ikke sett premissene i kjennelsen ennå, men dette betyr at vi kan iverksette avgjørelsene. Dette er en jobb som Namsmannen normalt gjør sammen med politiet, så kommer vi og rydder etterpå. Først må beboerne varsles, sier Hege Njaa Aschim som er kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Selskapet eier skogområdet sydvest for Sognsvann hvor to etter hvert permanente romleire er etablert. De vant fram med saken om avvikling av leirene i Oslo byfogdembete, men kjennelsen ble anket.

– Vi har nå fått en bekreftelse i rettssystemet på at området ikke kan benyttes til permanent bosetning, men skal være til allmenn bruk, sier Hege Njaa Aschim.

Les også: – Friområdet har blitt et toalett

– Ser ikke bra ut

Statsbygg kan gå i gang med tømming og rydding av leirene i løpet av kort tid og regner med at mye er gjort om en ukes tid. Ryddingen kostet Statsbygg 350.000 kroner i fjor.

– Vi må vel regne med å bruke en del i år også, sier Hege Njaa Aschim.

Statsbygg har fått en rekke henvendelser om søppel og ekskrementer fra folk som bruker området.

– Nå som bladene har falt har ting kommet mer til syne. Det ser ikke bra ut og det er et stort behov for opprydding, sier Aschim.

BILDESERIE: Se bilder fra leirene ved Sognsvann her

Kan handle raskere neste gang

Til tross for fjorårets kjennelse om at leiren skulle avvikles ble det etablert en ny leir i skogen i år. Statsbygg ser at det er en viss sjanse for at dette skjer igjen.

– Vi må vurdere hvordan vi griper an en slik situasjon, men saken er grundig behandlet i rettssystemet nå og vi må se om vi kan behandlet dette på en raskere måte i fremtiden. Nå håper jeg bare grupper med slike behov respekterer og forstår kjennelsen, sier Hege Njaa Aschim.

Vil ikke kommentere

Leder i Folk er folk, Bjønnulv Evenrud vil ikke kommentere avgjørelsen.

– Kjennelsen er ikke forkynt ennå, det er alt for tidlig å uttale seg om saken, sier Bjønnulv Evenrud.

Advokat Cecilie Elisabeth Schjatvet er engasjert av organisasjonen Folk er folk for å føre saken for retten. Hun har foreløpig ikke besvart dittOslos henvendelse.

LES OGSÅ:

Politiet fant påhengsmotor på do i campingvogn

Ungdomsraner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.