*Nettavisen* Nyheter.

Må flytte hus fra ustø grunn

Grunnen under Munkebekken borettslag er i bevegelse. To hus er sålangt flyttet mens grunnen graves opp.

ELLINGSRUDFLATEN: - Dette er en kjedelig sak for Munkebekken borettslag som er nødt til å ta kostnaden, sier borettslagets styreformann Birger Hegerlund til Lokalavisen Groruddalen. Etter et forlik med Sparebank1 sitter borettslaget igjen med utgifter på omlag 2 millioner kroner. Det er et omfattende arbeid som må gjøres. Hus heises vekk og plasseres midlertidig mens grunnen graves opp. I september skal tomannsboligene heises på plass igjen, denne gang på forhåpentlig langt stødigere grunn.

Totalt 5 millioner

Tidligere i sommer måtte det settes inn heisekraner for å flytte to tomannsboliger i Munkebekken borettslag på Ellingsrudflaten. Området ligger helt nordøst i Groruddalen på grensen til Lørenskog. Mange år etter at husene ble satt opp, ble det oppdaget at Oslo kommune gjennom flere år har brukt stedet som fyllpass. Det er dumpet gammelt treverk i grunnen. Materialet har begynt å råtne og grunnen siger.
- Det har vært ulike entrepenører som har tippet materiale her. Derfor er det svært vanskelig å si hvem som er skyldig i dette, sier formann i Munkebekken borettslag, Birger Hegerlund.
Borettslaget sto ferdig på starten av 1980-tallet. Få - om noen i det hele tatt - var klar over hva grunnen inneholdt, forteller Hegerlund.
- Borettslaget kjøpte denne tomten av OBOS. Hadde vi visst hva som lå her, hadde vi aldri gjort det. Dersom man visste at grunnen inneholdt organisk materiale, ville det ikke vært bygd hus her i det hele tatt, sier han.

Gardermobanen

Ifølge Hegerlund var grunnen rolig helt frem til Gardermobanen begynte å rulle i august 1998.
- Området har ligget ganske rolig. Men når banen begynte å gå, startet ristingen. Grunnen begynte å synke. Vi har opplevd ganske kraftige rystelser. Toaletter har sprukket opp i flere boliger, forteller Hegerlund.
Husflyttingen i sommer har rammet fire familier. De har nå bodd i midlertidige boliger i Lørenskog, Høybråten, Rødtvet, Fjellhamar og andre steder i nærmiljøet. Akkurat nå pågår graving og støping av ny grunnmur.
- Vi regner med at husene er på plass i løpet av september, sier Hegerlund.
Ifølge borettslaget lander totalkostnaden på et sted mellom 4,5 og 5 millioner kroner. Hovedteorien til styret er at rystelser fra Gardermobanen har fått leire til å sprekke opp. Dette har fått råtningsprosessen til å starte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.