RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må forberede tøffe kutt i bydelene


Mindre neste år: Befolkningen i bydelene Alna og Bjerke kan komme til å merke et strammere budsjett neste år. Her fra Furuset senter. Foto: Øystein Dahl Johansen
Mindre neste år: Befolkningen i bydelene Alna og Bjerke kan komme til å merke et strammere budsjett neste år. Her fra Furuset senter. Foto: Øystein Dahl Johansen Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
Bydelene får minst 20 millioner kroner mindre i neste års budsjett. Politikerne frykter det vil gå ut over kulturtilbud, ungdomsklubb og seniorsenter.

BYDELENE ALNA OG BJERKE: I budsjettforlaget for Oslo 2015, som ble lagt frem forrige uke, ble kuttene ikke så store som forventet. Likevel får bydelene mye mindre å rutte med.

– Vi er én av bydelene som er kommet dårligst ut i budsjettforslaget. Vi får 20–23 millioner kroner mindre neste år, sier Kari-Anne Mathisen, bydelsdirektør i Bjerke.

Årsaken til at Bjerke er hardt rammet av kuttene skyldes blant annet befolkningssammensetningen i bydelen og Oslo kommunes kriterier for bevilgninger.

– Nå blir det tøff jobbing frem mot budsjettet legges frem i bydelsutvalget, sier Mathisen, som ennå ikke vil gå konkret inn på detaljene i kuttene.

Les også: Over 300 oslobarn kan få ny skolevei

Kan bli kulturkutt

Leder i bydelsutvalget i Bjerke, Steinar Arnesen (Ap), er også bekymret for et strammere budsjett.

– Det er vanskelig og vil kreve stor kreativitet, det blir verre enn i fjor, understreker han.

Han forteller at partiene pleier å stå samlet under budsjettforhandlingene, og at de også nå skal gjøre alt for sikre gode tilbud for barn og eldre.

– Men vi frykter at vi må kutte i tilbudene som ikke er lovpålagte, blant annet innen kultur og oppvekst, sier han.

Mer til helsestasjonen

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran i Bydel Alna er også forberedt på en tøff høst.

– Vi er glade for at det blir mindre kutt enn forespeilet, men omstillingsbehovet i bydelen er likevel stort, sier Tore Olsen Pran.

Der får de omkring 20 millioner kroner mindre neste år.

– Kuttlisten er ennå ikke klar, men målet er at brukerne skal merke minst mulig, forteller Pran.

Han vil ikke si noe om det vil bli nedskjæringer i antall arbeidsplasser. På to områder er budsjettet økt – helsestasjonen vil få mer penger og det er satt av mer til sosialbudsjettet fra byrådet. Samtidig er oppgavene flere.

– Endelig utforming av bydelens budsjett vil bli presentert for våre lokalpolitikere 20. november, forteller Pran.

Skuffet over bydelskutt

Knut Røli, leder i bydelsutvalget i Alna, betegner det som utfordrende når bydelen i mange år på rad har måttet kutte.

– I en bydel har vi mange lovpålagte oppgaver, og det er det tankekors at det å drive ungdomsklubb og seniorsenter ikke er det. Vi i Arbeiderpartiet vil likevel prøve å skjerme disse tilbudene så godt vi kan, sier Knut Røli (Ap), leder i bydelsutvalget i Alna.

Han håper at statsbudsjettet kan påvirke kommunebudsjettet i positiv retning, men mener de uansett står overfor utfordrende budsjettarbeid.

– Jeg er skuffet over at bydelene nok en gang må kutte så mye, det stilles ikke like strenge krav til effektivisering i andre etater i kommunen, mener Røli.

Les også: Vil ha høstrusken over hele Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere