*Nettavisen* Nyheter.

Må forberede tøffe kutt i bydelene

Mindre neste år: Befolkningen i bydelene Alna og Bjerke kan komme til å merke et strammere budsjett neste år. Her fra Furuset senter. Foto: Øystein Dahl Johansen Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Bydelene får minst 20 millioner kroner mindre i neste års budsjett. Politikerne frykter det vil gå ut over kulturtilbud, ungdomsklubb og seniorsenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Krever kreativitet: – Nå må vi være kreative, sier Steinar Arnesen (Ap), BU-leder i Bjerke, om neste års budsjett.

BYDELENE ALNA OG BJERKE: I budsjettforlaget for Oslo 2015, som ble lagt frem forrige uke, ble kuttene ikke så store som forventet. Likevel får bydelene mye mindre å rutte med.

– Vi er én av bydelene som er kommet dårligst ut i budsjettforslaget. Vi får 20–23 millioner kroner mindre neste år, sier Kari-Anne Mathisen, bydelsdirektør i Bjerke.

Årsaken til at Bjerke er hardt rammet av kuttene skyldes blant annet befolkningssammensetningen i bydelen og Oslo kommunes kriterier for bevilgninger.

– Nå blir det tøff jobbing frem mot budsjettet legges frem i bydelsutvalget, sier Mathisen, som ennå ikke vil gå konkret inn på detaljene i kuttene.

Les også: Over 300 oslobarn kan få ny skolevei

Kan bli kulturkutt

Leder i bydelsutvalget i Bjerke, Steinar Arnesen (Ap), er også bekymret for et strammere budsjett.

– Det er vanskelig og vil kreve stor kreativitet, det blir verre enn i fjor, understreker han.

Han forteller at partiene pleier å stå samlet under budsjettforhandlingene, og at de også nå skal gjøre alt for sikre gode tilbud for barn og eldre.

– Men vi frykter at vi må kutte i tilbudene som ikke er lovpålagte, blant annet innen kultur og oppvekst, sier han.

Mer til helsestasjonen

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran i Bydel Alna er også forberedt på en tøff høst.

– Vi er glade for at det blir mindre kutt enn forespeilet, men omstillingsbehovet i bydelen er likevel stort, sier Tore Olsen Pran.

Der får de omkring 20 millioner kroner mindre neste år.

– Kuttlisten er ennå ikke klar, men målet er at brukerne skal merke minst mulig, forteller Pran.

Han vil ikke si noe om det vil bli nedskjæringer i antall arbeidsplasser. På to områder er budsjettet økt – helsestasjonen vil få mer penger og det er satt av mer til sosialbudsjettet fra byrådet. Samtidig er oppgavene flere.

– Endelig utforming av bydelens budsjett vil bli presentert for våre lokalpolitikere 20. november, forteller Pran.

Skuffet over bydelskutt

Knut Røli, leder i bydelsutvalget i Alna, betegner det som utfordrende når bydelen i mange år på rad har måttet kutte.

– I en bydel har vi mange lovpålagte oppgaver, og det er det tankekors at det å drive ungdomsklubb og seniorsenter ikke er det. Vi i Arbeiderpartiet vil likevel prøve å skjerme disse tilbudene så godt vi kan, sier Knut Røli (Ap), leder i bydelsutvalget i Alna.

Han håper at statsbudsjettet kan påvirke kommunebudsjettet i positiv retning, men mener de uansett står overfor utfordrende budsjettarbeid.

– Jeg er skuffet over at bydelene nok en gang må kutte så mye, det stilles ikke like strenge krav til effektivisering i andre etater i kommunen, mener Røli.

Les også: Vil ha høstrusken over hele Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag