RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må halvere dagsentertilbudet


Terje Aadalen, daglig leder ved Nordberghjemmet, og Stine Lund, leder av dagsenteret på Nordberghjemmet, fortviler over at dagsentertilbudet halveres som følge av at bydelen sier opp ti plasser. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Terje Aadalen, daglig leder ved Nordberghjemmet, og Stine Lund, leder av dagsenteret på Nordberghjemmet, fortviler over at dagsentertilbudet halveres som følge av at bydelen sier opp ti plasser. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Over 30 dagsenterbrukere i Nordre Aker kan miste tilbudet sitt når bydelen halverer bruken av slike plasser for eldre på Nordberghjemmet.

NORDBERG: Nordberghjemmet må halvere virksomheten på dagsenteret, etter at Bydel Nordre Aker gjennom Sykehjemsetaten har sagt opp ti av plassene. Årsaken oppgis å være bydelens økonomi. Oppsigelsene skal være effektuert innen 1. juli 2009.

Oppsigelsen kom svært overraskende på oss, og betyr at 30-40 brukere vil bli rammet på en eller annen måte, sier Terje Aadalen, daglig leder ved Nordberghjemmet, som i dag har 21 dagsenterplasser. Om lag 80 personer benytter seg av dette tilbudet. Reduksjonen vil, ifølge Aadalen, bety at mange av bydelens dagsenterbrukere får et endret eller redusert tilbud, noen vil risikere å miste plassen.

For dem som bor i denne delen av bydelen, og som eventuelt får tilbud om plass på dagsenteret på Myrer, vil det bety atskillig lenger reisevei, sier Aadalen.

Må si opp ansatte

Nordberghjemmet ble totalrehabilitert i 2005, og etter avtale med Oslo kommune ble det innredet et stort og praktisk lokale for drift av opptil 21 dagsenterplasser.

Vi har slik vi ser det, ideelle lokaliteter. Det er trist at disse lokalene nå blir stående halvtomme etter bare tre år, sier Aadalen.

I dag har Nordberghjemmet ansatt 3,5 årsverk i dagsenteret. Etter bydelens oppsigelse vil bemanningen reduseres til 1,75 årsverk.

Med færre brukere og færre ansatte vil vi få mindre å spille på. Det vil få konsekvenser for hvilke aktiviteter vi kan tilby. Miljøet på dagsenteret er i stor grad menneskene som jobber der, sier lederen av dagsenteret, Stine Lund.

Kroken på døra?

Nordberghjemmet er drevet som en stiftelse under Nordberg menighet. Aadalen og Lund undrer seg over hvorfor alle kuttene fra bydelens side er foretatt på det private Nordberghjemmet, og ikke fordelt på flere av bydelens dagsentre.

Ved å redusere noen plasser ved hvert av bydelens dagsentre hadde konsekvensene blitt mer skånsomme for brukerne, sier Lund.

Aadalen og Lund frykter konsekvensene av nedskjæringene på lengre sikt kan føre til at Nordberghjemmet må revurdere om de i det hele tatt har kapasitet til å tilby dagsenterplasser.

Men i første omgang har vi et styrevedtak på at vi skal drive dagsenteret videre med elleve plasser, og det er det vi forholder oss til i første omgang, sier Aadalen.

Forebyggende

Både Aadalen og Lund peker på at dagsenteret, sammen med hjemmetjenester, har en forebyggende effekt som kan holde eldre mennesker lenger i sine egne hjem.

Vi forstår ikke hvorfor bydelen ikke ser det. Vi skjønner det økonomiske argumentet og at bydelen må se på hvor det kan spares penger. Men vi frykter at kutt i dagsentertilbudet på lengre sikt vil føre til økte sykehjemsutgifter for bydelen, sier Aadalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere