RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må inndra 11 stillinger


Sosialhjelp, hjemme- tjeneste, barnevern og IT har gitt Bydel Bjerke en gigantisk sprekk i budsjettet. Fra venstre: økonomisjef Gro Solberg og BU-leder Torstein Winger.
Sosialhjelp, hjemme- tjeneste, barnevern og IT har gitt Bydel Bjerke en gigantisk sprekk i budsjettet. Fra venstre: økonomisjef Gro Solberg og BU-leder Torstein Winger.
Bydel Bjerke har startet arbeidet med å kutte 42 millioner kroner.

BYDEL BJERKE: Salderingsforslaget ble lagt fram i et utvidet drøftingsmøte i Arbeidsutvalget (AU) forrige torsdag.

Lista over innsparingstiltak var lang og nådeløs. I første omgang må bydelen saldere 7 millioner for å komme i balanse for fjoråret. Deretter må de hindre et merforbruk på 34, 5 millioner kroner inneværende år.

Mister informasjonsleder

Det betyr at redusert aktivitetsnivå, kutt i stillinger, sammenslåing av resultatenhetene, nedleggelse av eldresentre og arbeidstiltak, og revurdering av individuell tjenesteyting bare er begynnelsen.

Det er tøft å gå gjennom alt dette. Vi må snu på hver stein. Alle resultatenhetene har forsøkt å finne innsparingspotensiale, sa økonomisjef Gro Solberg.

Vi må ned 42 millioner, og det er dramatisk nok med de syv første. Viktige funksjoner forsvinner, som stillingen som informasjonsleder. Det er fryktelig synd. Jeg sier ikke imot, men dette er en krevende og vanskelig situasjon. Jeg er bekymret for hva vi må gjøre i juni, sa Geirmund Jor (SV).

Gir finanskrisa skylda

Han mente bystyret nå må komme på banen og se konsekvensene av finanskrisa.

Vi går 17 millioner i underskudd på sosialhjelp. Jeg vil tro alle bydelene ser finanskrisa når flere mister jobben. Det er forunderlig hvis ikke bystyret ser dette. Kanskje kan flere bydeler enes om en tekst her, sa Jor.

Sosialhjelp utgjør nemlig 17 millioner kroner av det varslede merforbruket på 34,5 millioner kroner. Bydelen vil nå søke rådhuset om midler til konsulentbistand for å gjennomgå sosialtjenesten.

Vi tror andre bydeler også vil kunne ha glede av en slik analyse, sa assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad.

Bydel Bjerke har også hatt en stor økning i utgiftsposten til barnevern, til tross for at bydelen driver den mest kostnadseffektive barneverntjenesten i Oslo.

Legger ned Bjerketreffen

Det er områder som vil gjøre vondt. Og det vil gi arbeidsmiljømessige utfordringer. Jeg håper man kan ha fokus på å redde lærlingeordninger, sa Steinar Arnesen (Ap).

Dette er den verste økonomiske situasjonen som har vært i min tid. Det er viktig å forebygge. Nå har vi kommet helt bakpå, sa BU-leder Torstein Winger.

Kanskje burde vi kutte alt i én stor operasjon, i stedet for å dra energien ut av alt hver måned. Det vil bli en endeløs prosess som vil belaste hele organisasjonen, sa Oddmund Østebø (H).

Jeg er helt enig. Det var dette jeg sa i forrige BU-møte. Hvis de ansatte ikke får vite hva som skjer, vil det være drepende for all arbeidslyt og initiativ, sa Jor.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen mente imidlertid ikke at dette var mulig, fordi det ville ta tid å gå inn i alle lovbestemte oppgaver.

Derfor kan vi ikke legge fram hele potten på én gang, sa hun.

Liv Vågslid (Ap) var likevel kritisk til at de største kuttene ikke blir behandlet før i juni.

Tid er kjempeviktig her. Vi må kutte mye på få måneder, sa hun.

Bjerketreffen er et aktivitetstilbud og forebyggende tiltak til brukere i Refstadveien 4 me d en vanskelig livssituasjon eller psykiske plager. Tilbudet foreslås nedlagt innen 1. juni. De 8-15 brukerne vil da få tilbud ved aktivitetshuset Rasmus på Årvoll gård i stedet.

Ikke dramatisk ennå

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen sier til Lokalavisen Groruddalen at de ansatte syns situasjonen er trist.

Det er aldri hyggelig med nedgangstider, sier hun.

Er kuttene dramatiske?

Nei, det blir ikke dramatisk i første runde. Men prognosen for 2009 tilsier at det må kuttes enda mer i både aktiviteter og kvalitet, sier Mathisen.

Kuttene vil bli enda tøffere når bydelsutvalget setter seg ned med budsjettet i juni.

Kom prognosen som en overraskelse på dere?

Vi visste om omleggingen av kriteriesystemet. Men utviklingen i barnevernet og sosialtjenesten kom brått på. Sosialhjelpsbudsjettet sprakk i desember, og det utgjør halvparten, sier hun.

Har du tro på at dere klarer å spare inn 42 millioner?

Man må tro på det, men jeg er usikker på om vi klarer hele beløpet i år, ettersom vi bare får en halvårseffekt fra juni. Det er først neste år at vi vil få helårseffekt av kuttene, sier Mathisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere