RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må kutte fem millioner


På mandagens BU-møte kunne avdelingssjef for plan og økonomi i Bydel Østensjø, Håkon Kleven, fortelle at Bydel Østensjø må kutte fem millioner kroner.
På mandagens BU-møte kunne avdelingssjef for plan og økonomi i Bydel Østensjø, Håkon Kleven, fortelle at Bydel Østensjø må kutte fem millioner kroner.
Bydel Østensjø ser nå på alternative innsparingsmåter for må kutte fem millioner kroner på årets budsjett.

ØSTENSJØ: Noe av det viktigste i inneværende år er å få balanse i regnskapet slik at vi unngår ytterligere merforbruk, sa Håkon Kleven, avdelingssjef for plan og økonomi i Bydel Østensjø, på mandagens BU-møte.

Bydel Østensjø må på kort tid sette av en reserve på fem millioner kroner for å sikre at de går i balanse.

26 millioner mindre i 2009

Tallene for februar er ikke klare ennå, men bydelen har et merforbruk fra 2007 som må dekkes inn. I tillegg ligger det an til overføringene fra Oslo kommune for 2009 kan bli kuttet. Når bydelen også bruker flere sykehjemsplasser enn de har budsjettert med går bydelen en vanskelig tid i møte.

Vi forventer en reduksjon i rammene for 2009, i verste fall blir den på rundt 26 millioner kroner, sier Håkon Kleven.

Forebyggende tiltak

Når bydelsadministrasjonen igjen rasler med kuttsablene er det de ikke lovpålagte tjenestene, som ungdomsklubber, seniorsentre, utekontakten, frivillighetssentralene og kulturmidlene som først blir nevnt.

Vi har tradisjonen tro nevnt de vanlige, ikke lovpålagte tjenestene, som mulige steder å kutte. Med de summene det her en snakk om kan ingenting være skjermet for vurdering, sier Kleven.

Må yte

Det er de samme områdene som medførte stort merforbruk i 2007 som også i år ligger an til å velte bydelens økonomi.

Vi har ikke herredømme over etterspørselen til barnevernet og antall sykehjemsplasser. Dette er tjenester vi må yte hvis behovet er til stede, sier Kleven.

Må vurder alternativer

På mandagens BU-møte reagerte mange av de folkevalgte på at administrasjonen igjen truer med å kutte i de ikke lovpålagte tjenestene var mange

Ap og SV kom med en rekke verbalforlag til kutt på budsjettmøtet i desember og jeg håper dere kan se seriøst på alternative måter å kutte på, sa Helga Schau.

Jeg synes det er underlig at bydelsadministrasjonen kommer tilbake med nesten identisk kuttliste som sist gang. Jeg blir litt småprovosert og ber dere gå tilbake og se på verbalforslagene og gi tilbakemelding på innsparingseffekten av disse, sa Astrid Arnslett (H).

Skjermer ingen

Hanne Eldby (SV) stilte spørsmål om hvor langt administrasjonen har komme med å utrede disse kuttforslagene.

Vi har kommet ganske langt, blant annet med å vurdere arealutnyttelsen. Vi har mange tusen kvadrat å gå gjennom og dette tar tid. Vi skal legge fra tall for dere på neste BU-møte, lovet Håkon Kleven.

Vi skjermer ingen fra en gjennomgang. Men vi prøver å se på muligheter andre stede også, sier Kleven.

Omsorgsboliger

For å få ned kostnadene til sykehjemsplasser jobber bydelen nå med å etablere så mange omsorgsboliger som mulig.

På kort sikt er det ingen umiddelbar løsning, men hjemmetjenesten skal flytte ut av lokalene de leier i Utmarksveien 2 på Bøler. Dette vil fristille en del areal som kan ombygges til ti til fjorten omsorgsboliger. De først omsorgsboligene kan trolig stå ferdig sent i høst.

Bydel Østensjø ser også på å lage flere omsorgsboliger i Manglerudhjemmet, men dette ligger foreløpig langt fram i tid.

Arealgjennomgang

Bydel Østensjø jobber videre med verbalforslagene fra budsjettbehandlingen i desember 2007 for å se om det er muligheter for å spare inn noe.

Her er de mest aktuelle forslagene:

#9600; En gjennomgang av bruken av bydelens arealer for å se om man kan kvitte seg med noen leieutgifter.

#9600;Effektivisering av rutinene for behandling av lønn. Her er det i dag sju årsverk og man skal se på muligheten for å automatisere manuelle rutiner.

#9600;Det skal vurderes om bydelen selv skal ta over renholdet av egne lokaler.

#9600; Framleiekontrakter skal gjennomgås og husleieøkning skal vurderes.

Store utfordringer

Administrasjonen vil legge fram tall og konkrete kuttforlag for bydelsutvalget på neste møte som er 21. april.

Vi har store utfordringer, og vi er spente på hvilke alternativer administrasjonen kommer opp med. Hvis vi ikke finner alternative måter å kutte er jeg stygt redd for at vi må legge ned forebyggende tjenester, sier Per Nygaard (SV) som er nestleder i BU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere