RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må kutte forebyggende tiltak


Daglig leder ved Bøler seniorsenter, Anne Marie Øygarden, var i høst flere ganger i Bydelsutvalgets åpen halvtime for å argumentere for at senteret bør få mer penger fra bydelen. Nå må seniorsenteret skrinlegge planene om flere forebyggende tiltak for eldre. Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen
Daglig leder ved Bøler seniorsenter, Anne Marie Øygarden, var i høst flere ganger i Bydelsutvalgets åpen halvtime for å argumentere for at senteret bør få mer penger fra bydelen. Nå må seniorsenteret skrinlegge planene om flere forebyggende tiltak for eldre. Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen
Bøler seniorsenter får ikke satt i gang nye forebyggende tiltak i 2008 fordi Bydel Østensjø ikke kan bevilge senteret mer penger.

BØLER: Det var på bydelens budsjettmøte før jul at Bøler seniorsenter fikk avslag på en søknad om ekstra bevilgning på 245 000 kroner og en halv stilling ekstra til oppfølgingstjenesten.

Høyre, Frp og Venstre foreslo å gi støtte, men dette ble nedstemt av Arbeiderpartiet og SV som har flertall i bydelsutvalget.

Bøler seniorsenter, som drives av Nasjonalforeningen for Folkehelsen, med økonomisk støtte fra bydelen, har de senere årene hatt det stramt økonomisk.

Planen for 2008 var blant annet å utvide varmmattilbudet med søndagsmiddag på senteret, etablere et servicesenter med ulike helse- og sosialtilbud for eldre og gi tilbud om økt fysisk aktivitet for senterets brukere. En del av dette må nå skrinlegges.

Forebyggende

Det som skuffer meg mest er begrunnelsen for avslaget. Bydelsdirektøren mener blant annet at flere av aktivitetene ansees å være en naturlig del av senterets virksomhet og at matombæringen vi driver er noe som kan forventes av eldresentrene. Men det er ikke riktig at alle sentrene bringer ut mat. Bortsett fra Oppsal eldresenter, som deler ut fem-seks varme måltider i uken, er det ingen andre seniorsentre i bydelen som har dette tilbudet, sier daglig leder ved Bøler seniorsenter, Anne Marie Øygarden.

Vi setter vår ære i å få til dette fordi vi mener det er svært viktig. For mange eldre er det et stort lyspunkt i hverdagen å få besøk av et menneske som kanskje har tid til å sette seg ned litt. Dessuten er næringsrik mat forebyggende og gjør at man kan forlenge tiden før eldre må på sykehjem. Vi mener derfor vi sparer bydelen for mange penger, legger hun til.

Avhengig av frivillige

Øygarden vil ikke true med å legge ned matombringingen, men synes det er synd at bydelen ikke anerkjenner den jobben de gjør.

Jeg synes det er trist at ikke bydelen verdsetter dette. Vi bruker masse ressurser på det, men får ingenting for den jobben vi gjør. Hele prosjektet står og faller på de fantastiske frivillige vi har som frakter maten ut til de eldre, sier hun.

Bøler seniorsenter får i år 1, 248 millioner kroner fra bydelen. 350 000 trekkes fra for husleie og strøm. Senteret har 2,5 årsverk, 800 registrerte brukere og et daglig besøk på cirka 60, i tillegg til kunder hos fotpleie og frisør.

Etterlyser kriteriedebatt

Jeg har forståelse for bydelens økonomiske situasjon, men jeg mener det er korttenkt når man ser hvor mye en sykehjemsplass koster, sier Øygarden, som sammenlikner dette med argumentasjonen som ble brukt i forhold til å redde forebyggende ungdomsklubber for senere å slippe høye barnevernsutgifter.

Bøler seniorsenter vil nå se på muligheten til å finne ekstern finansiering for å kunne gi tilbud om økt fysisk aktivitet. Anne Marie Øygarden mener Bøler seniorsenter får mindre penger fra bydelen enn de burde få, og etterlyser nå en debatt om tildelingskriteriene til eldresentrene.

Jeg har aldri hørt noe om hvordan støtten blir fordelt. Jeg har kolleger ved Nasjonalforeningens andre sentre i Oslo som har færre brukere som får langt mer penger fra sine bydeler. Man burde ha en norm som man ikke nødvendigvis følger slavisk, men som gir en viss logikk til fordelingen, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere