RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må se langt etter skoleplass


Benedicte Westad (5 1/2) og Victoria Ulltveit-Moe (6) kan se ned på Lilleaker skole, men der er det ikke plass til dem når de begynner på skolen mandag. Foto: Fredrik Eckhoff
Benedicte Westad (5 1/2) og Victoria Ulltveit-Moe (6) kan se ned på Lilleaker skole, men der er det ikke plass til dem når de begynner på skolen mandag. Foto: Fredrik Eckhoff
Hvordan kan man skille søsken så nært i alder på to ulike skoler? Spør foreldrene til Benedicte (5 ½), som ikke får begynne på Lilleaker skole, til tross for at hun kan se ned på skolen hjemmefra.

ØRAKER: I april fikk Nina og Cato Westad i Hartmanns vei på Øraker sjokkmeldingen om at datteren Benedicte ikke får begynne på samme skole som sin ett år eldre søster, men må gå den atskillig lengre og mer trafikkerte veien opp til Lysejordet skole. Det samme gjelder venninnen Victoria (6) i nabohuset. De kan begge se Lilleaker skole hjemmefra, skolen som ligger omtrent 400 meter gange unna, en skolevei som i tillegg er nærmest uten trafikk. Det samme kan man ikke si om veien opp til Lysejordet skole.

Ekteparet Westad har for øvrig full støtte fra Victorias foreldre, Tonje og Joakim Ulltveit-Moe.

Maktesløse

Disse to ensomme svalene får nå en skolevei på rundt to kilometer langs meget trafikkert vei, Bærumsveien og Vækerøveien. Skolevenninnene fra deres klasse kommer alle til å bo mer enn to kilometer unna, skriver Nina og Westad i et brev til skolebyråd Torger Ødegaard, sendt tirsdag i forrige uke.

Foreldrene har tatt kontakt med rektor på Lilleaker skole, Utdanningsetaten og Fylkesmannen, uten å få gjennomslag.

Vi føler oss forbigått og maktesløse når både rektor, Utdanningsetaten og Fylkesmannen bruker argumenter som "samlet vurdering", "spesielle individuelle forhold" og "søskentilhørighet gir ikke alene rett til skoleplass", skriver de i brevet til byråden. Alle foreldre vi har snakket med, synes det høres helt vilt ut at to søsken så nære i alder ikke får gå sammen til skolen.

Har prøvd alt

Etter at egne klager ble oversett av rektor, engasjerte vi advokat. Advokaten henviste bl.a. til Oslo kommunes Forskrift om skolebytte og tilknyttet regelverk, som trekker frem søskentilhørighet som et meget tungtveiende argument ved vurdering av skoleplass. Dette ble tilbakevist fra Utdanningsetaten med at vår sak ikke dreide seg om skolebytte, men om innskriving til skole. Hvor ligger fornuften i en slik argumentasjon? Er det slik at dersom vi nå søker om skolebytte til Lilleaker skole, så er det et annet regelverk som gjelder?

Etter siste avslag på klagen til Fylkesmannen har foreldrene til Benedicte innsett at det antakelig går mot skolestart på Lysejordet skole.

Fylkesmannen er endelig klageinstans, og vi må bare innstille oss på at våre to eldste døtre må skilles i døra de neste syv årene for å gå eller kjøres til hver sin skole, skriver ekteparet Westad.

Savner fleksibilitet

Det kan virke som om skolens ledelse har manglende forståelse for mennesker. Lover og regler er jo til for at mennesker skal ha det bedre, ikke verre, påpeker Victorias far, Joakim Ulltveit-Moe.

Nina Westad etterlyser fleksibilitet fra skolens side.

Det må gå an å finne en løsning for disse to jentene, være litt fleksible, sier hun til Ullern Avis Akersposten.

Prosedyrene er fulgt

Rektor ved Lilleaker skole, Bjørn Terje Hauge, forteller at saken er avsluttet fra skolens side.

Jeg har full forståelse for at dette er sårt og vanskelig, sier han. Antallet barn i skolens område har ført til at de som bor nærmest grensen til Lysejordet skole, som går i Bærumsveien, må begynne der.

Dette gjelder flere barn enn disse to jentene, forteller rektor, som understreker at prosedyrene er fullt til punkt og prikke i denne saken.

En liten mulighet er det stadig for at de to jentene skal få plass på sin nærskole, Lilleaker:

Det kan jo fremdeles bli ledig plass, hvis noen trekker seg, sier Hauge.

For tidlig å uttale seg

Brevet til skolebyråd Torger Ødegaard ble onsdag mottatt av byrådsavdelingen.

Vi ser på alle slike henvendelser og tar dem veldig på alvor, sier Magnus Halle, som er byrådssekretær for skolebyråden. Han sier til Ullern Avis Akersposten at det er for tidlig med en politisk uttalelse om denne saken i dag.





Disse to ensomme svalene får nå en skolevei på rundt to kilometer langs meget trafikkert vei

Nina og Cato Westad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere