RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må skille mellom de nye anleggene


Mange elementer: Det er ikke lett å holde styr på alle planene for utbygging på og ved Klemetsrudanlegget, sier Tove Gjersrud (H). Derfor ber også hun om en konsekvesnanalyse og ønsker informasjonsmøte med alle involverte tilstede for å fortelle og svare på spøtrsmål.
Mange elementer: Det er ikke lett å holde styr på alle planene for utbygging på og ved Klemetsrudanlegget, sier Tove Gjersrud (H). Derfor ber også hun om en konsekvesnanalyse og ønsker informasjonsmøte med alle involverte tilstede for å fortelle og svare på spøtrsmål.
Det er tydelig at mange trenger informasjon om det som skal skje med de forskjellige anleggene her på Klemetsrud, sier Tove Gjersrud.

Klemetsrud: Hun sitter i Miljø- og samferdselskomiteen i bystyret som har behandlet utbygging på og ved Klemetsrudanlegget.

Jeg forstår at mange er i tvil, for det er ikke greit å skille mellom forbrenningsanlegget, biogassanlegg og et påtenkt biobrenselanlegg. Derfor er det stort behov for informasjon, sier Tove Gjersrud (H).

Hva er hva?

Hun gir en rask oppklaring:

Det er vedtatt at det skal bygges en tredje forbrenningslinje på Klemetsrud. De gamle ovnene trenger avlastning og vi trenger økt kapasitet.

Likeledes er det vedtatt å bygge et biogassanlegg som er basert på sortert avfall. Her vil avfall både fra Brobekk og Klemetsrud bli behandlet, forklarer Gjersrud.

Våtavfallet, det vil si matavfallet, skal gjennom en forråtningsprosess som igjen vil gi metangass som kan brukes på biler. Renovasjonsbilene for eksempel kan etter hvert gå på dette drivstoffet.

Biogassanlegget skal bygges helt inntil dagens Klemetsrudanlegg og vil avgi varme - og lukt. Det siste må ikke berøre bebyggelsen i nærheten, derfor bygges det helt inntil resten av anlegget.

Biobrensel

Så har vi den tredje delen i bildet - nemlig biobrenselanlegget, forteller Gjersrud.

Det er et slikt vi allerede har på Brobekk, men som nå er påtenkt på Lofsrud, og hvor området mellom Klemetsrudveien og gården har vært nevnt som aktuelt byggested. Men her må det understrekes; dette er et prosjekt som det i en byrådssak fra 2006 heter skal vurderes. Det er altså ikke fattet noe vedtak på at et slikt skal komme på Klemetsrud.

Biobrenselanlegg skal drives på flis som må kjøpes inn og næringsavfall som f. eks. materialer. Alt må kjøres hit.

Forstår betenkelighetene

Jeg forstår veldig godt at folk både er betenkt og forvirret, sier Tove Gjersrud. En ting er at vi må glede må ta imot miljøforbedrende tiltak, og fjernvarme er jo svært miljøvennlig, og vi kan bruke søppel til å gi varme, sier Gjersrud.

Men jeg er skeptisk til all transporten vi vil få ved å bygge et biogassanlegg her ute. Det må jo transporteres masse virke til å drive biogassanlegget, og dette sammen med bilene som skal frakte sortert søppel fra Brobekk og vi attpåtil skal ha en gjenvinningslegg her - ja, da ser jeg for meg en virkelig stor trafikkbelastning. Og uansett om de sier at mye kjøring kan skje utenom de mest trafikkerte perioder på døgmet, så erfarer vi noe annet. Renovasjonsbilene for eksempel som kjører her nå, tar jo ikke hensyn til om de kjører med annen trafikk. Og transport til biogassanlegget må bruke biler og sjåfører når de kan kjøre.

Konsekvensanalyse

Det er greit at vi skal få miljøvennlige anlegg og få husenergien via fjernvarme. Men det er så mange elementer i det store bildet at vi må få en konsekvensanalyse og det må gis informasjon. Jeg er redd for at om vi lar tiden gå, vil planer ha kommet så langt at de vanskelig kan reverseres. Hafslund skal tjene penger, og det forstår jeg. Men vi må få vite hva som skal skje her og hvilke konsekvenser det får. Vi har hatt vår Grønmo-tid og tatt vår del av belastningen knyttet til byen vår. Vi skal ikke ha ny belastning nå etter at Grønmo er nedlagt. Det er satt av penger til nedlegging av Grønmo, og dermed går vi mot slutten av over 30 års store belastninger.

Infomøte

Tove Gjersrud er veldig interessert i at det blir et informasjonsmøte.

Men dette må ikke bare Hafslund stå for. Vi må ha både berørte etater og politikere, gjerne med samferdselsbyråden til stede, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere