Gå til sidens hovedinnhold

Må skolene overvåkes?

Det begynner å bli lenge siden (1949) George Orwell skrev sin fremtidsbok "1984". Her fantaserte han over "Storebror ser deg". Med all verdens utstyr kunne storebror følge med på nær sagt alt som skjedde,.

Nå har vi for lengst passert 1984, men allerede da var videokameraer kjent.

I våre dager har debatten gått lenge over hvor overvåket vi skal bli. Hvordan settes sikkerhet opp mot Datatilsynets pekefinger? Skal vi bruke mulighetene til overvåking for å hindre kriminalitet?

I dagens avis forteller vi om at det nå skal vurderes om den nye Søndre Nordstrand videregående skole skal få kameraer. Undervisningsbygg er redd for hærverk på det flotte bygget som nå reises. Mye glass kan bli utsatt for knusing.

For et par uker siden fortalte vi om innbrudd på Bjørndal skole. Her ble skolen utsatt for betydelig hærverk. Lite stjålet, men ødeleggelser for mye penger.

Sist mandag skrev vi om at Prinsdal skole hadde vært utsatt for hærverk i form av ruteknusing.

Spørsmålet som nå reises er om det skal brukes overvåking i form av videokameraer. Manuelt vakthold er selvfølgelig en annen løsning, men det blir vesentlig dyrere, og politiets kapasitet er langt fra stor nok til å kunne passe på bl.a. alle skolene.

For en god stund siden var det bred debatt da det ble foreslått å sette opp kameraer som skulle dekke hele Jernbanetorget. Slik ble det, og politiet kan nå følge nær sagt alle bevegelser der.

Da vi hadde den stygge voldssaken på bussen på Holmlia, kunne videokameraer vise både hva som skjedde og gjerningsmennene hadde vanskelig for å bortforklare sine ugjerninger.

Og setter vi oss i drosjer, kan vi i mange se et lite skilt som forteller at det er installert videokamera i kjøretøyet. Forretninger er vi allerede vant med har sine kameraer og det samme i banker og på postkontorer. En del telefonsamtaler får vi også høre blir tatt opp på tape.

Vi har altså en del tilfeller nå hvor videoovervåking eller annen form for lyd og bildesikring er aktuell. Spørsmålet er bare hvor grensene skal settes og hva vi skal tåle med tanke på bekjempelse av ulovligheter. Er det tilstrekkelig å synliggjøre at et sted er overvåket? Skal personvernet være de kriminelles hjelper?

Naturlig nok er det ikke aktuelt å videoovervåke skoler i undervisningstiden. Det er hærverk på ettermiddag, kveldstid og natt man vil forsøke å forhindre. Er det noen grunn til å ikke hindre ødeleggelser med et så enkelt middel som et kamera?

Fire skoler i Oslo har videoovervåking. Søndre Nordstrand videregående kan bli den neste. Det må kjeltringer bare merke seg. Spørsmålet er bare hvordan det blir med skoler som i fremtiden ikke får kameraer. Vil de bli blinket ut av hærverkslystne?

Reklame

Husker du disse to idiotene?