Gå til sidens hovedinnhold

– Må slutte å sy puter under armene på folk

Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) ser til Danmark og vil ha et nytt brukerstyrt aktivitetstiltak.

SENTRUM: – Vi føler vel at det kommunale apparatet preges av resignasjon. Brukerne opplever at de må stå med lua i hånda og bli sendt hit og dit. Det blir for mye brannslukking i et forsøk på å gjøre situasjonen litt bedre, sier leder i FHN, Arild Knutsen.

Sammen med resten av FHN er han derfor på jakt etter større lokaler, for å starte et nytt brukerstyrt aktivitetstilbud.

– Det er en tanke vi har hatt lenge, men som ble veldig aktualisert etter at både vi og brukerne ble jaget vekk fra «Plata», sier Tonje Jevari i FHN.

Les også: – Det er stygt det som skjer nå

– Viktig å bety noe

Brukerstedet skal delvis drives etter mal av det danske Dugnad Vesterbro (ekstern link). Dette er et tiltak som brukerne selv er med å drifte. Blant annet har de høyt fokus på næringsrik mat til brukerne, og de driver en egen café. Stedet driftes av en beboeraksjon, som ble starta som en reaksjon på innføringen av reelle forbudssoner for narkomane i København.

Etter politiets intensivaksjon på «Plata» de siste ukene er det også et skrikende behov etter et liknende tilbud i Oslo, mener Knutsen.

– Det er så utrolig viktig å bety noe for noen andre, sier han, og får støtte fra Michelle Muren i FHN.

– Det vet jeg alt om. At jeg har fått være med å hjelpe andre for å hjelpe meg selv har gitt meg så utrolig mye. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle klare å være rusfri et helt år, men nå har jeg klart det, takket være at jeg har jobbet for FHN. Hvis ikke hadde jeg sittet isolert og ensom hjemme, sier hun.

Les også: Politiet vil ha gode løsninger for Plata

FHNs planlagte tilbud skal ikke være et værested, men et aktitivetssenter, der brukerne selv må være med å jobbe.

Trenger lokaler

– Vi trenger ikke enda en stue, der brukerne kan sitte. Jeg var på Bymisjonens grillfest nylig og da satt det flere brukere og sa «hvorfor har ikke jeg fått mat, jeg vil også ha mat». Da tenker jeg «gå selv, det er mat rett der borte». Vi må slutte å sy puter under armene på brukerne. Og det handler ikke om hvordan narkomane er, det handler om hvordan Norge er, sier Knutsen.

Den største utfordringen for FHN er imidlertid å skaffe lokaler til tiltaket.

– Vi trenger større lokaler, så det jobber vi med nå. Er det noen der ute som vil ha oss, så må de si fra, smiler Jevari.

Støttes av Stoltenberg

I den så kalte Stoltenberg-rapporten, som kom før sommeren, anbefales brukerstyrte steder, av typen FHN nå vil starte.

– Det handler ikke om å bare gi et tilbud, men å gi brukerne mulighet til å skape et tilbud selv. De trenger et positivt sted, der de er noe for noen andre, sier Jevari.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året