RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må stramme livremmen kraftig


Per Johannessen legger ikke skjul på at det er en tett økonomisk styring som skal til for å få bydelens budsjett i balanse i 2008.
Per Johannessen legger ikke skjul på at det er en tett økonomisk styring som skal til for å få bydelens budsjett i balanse i 2008.
Prognoser viser at Bydel Nordstrand må stramme livremmen kraftig for å komme i budsjettbalanse i 2008.

NORDSTRAND: Per 30. april 2008 viste prognoser at bydelen får et merforbruk på 14,1 millioner kroner for inneværende år. Etter en budsjettjustering på 4,9 millioner kroner som ble vedtatt på møte i bydelsutvalget 22. mai, er merforbrukprognosen nede på cirka 9 millioner kroner.

Bydelens tilstand

Bydelsdirektør Per Johannessen medgir at dette er en veldig stram prognose.

Det er stor risiko knyttet til sykehjemsplasser og bruk av hjemmesykepleien. Utgifter i Barnevernet er jo også alltid en faktor, men her har utgiftssiden hatt en bedret prognose heldigvis, informerer bydelsdirektøren.

Dyre sykehjemsplasser

Det er i stor grad kjøp av sykehjemsplasser som har ført til merforbruket. Bydelen hadde opprinnelig budsjettert med kjøp av 493 sykehjemsplasser, men tidligere prognose viste et forbruk på 504 sykehjemsplasser i 2008. I april måned brukte bydelen 519 sykehjemsplasser.

Dette er klart det største avviket og en av våre største utfordringer, sier Johannessen. En vanlig langtidsplass på sykehjem koster 593 300 kroner brutto.

Det sier seg selv at det fort blir penger ut av det, sier bydelsdirektøren og legger til at dette er en variabel det er vanskelig å gjøre noe med.

Vi lever med en rettighetslovgivning. Uansett plantall så vurderes hvert enkelt tilfelle individuelt.

Utgangspunktet

Bydelens budsjett for 2008 innebar et omstillingskrav på mellom 35 og 40 millioner kroner.

Og vi ser jo at vi gjør en del ting riktig. Siden høsten 2006 har vi hatt fokus på tre områder: sykehjemsplasser, barnevernet og økonomisk sosialhjelp. Et prosjekt som vi iverksatte for å redusere kostnadene innen økonomisk sosialhjelp har vært svært vellykket, opplyser Johannessen.

Prosjektet innebar tettere oppfølging av alle som mottok mer enn 10 000 kroner i stønad i måneden. Med ulike tiltak klarte bydelen å redusere denne brukergruppen fra 132 til 25 personer fra høsten 2006 til desember 2007. Innsparingen beløp seg til 8,1 millioner kroner.

Justeringen

Budsjettjusteringen på 4,9 millioner kroner som ble vedtatt den 22. mai innebærer blant annet at ikke-øremerkede midler tilknyttet pedagogisk fagsenter og 60 000 kroner til Ungdomsrådet inndras.

Vi regner med at ny budsjettjustering blir foretatt på det første møte i bydelsutvalget etter sommerferien, forklarer bydelsdirektøren og legger ikke skjul på at dette blir vanskelig.

Vi har gått gjennom økonomien flere ganger og snudd alle steiner, noen flere ganger, men vi må bare jobbe ufortrødent videre, sier bydelsdirektøren.

Andre tiltak

Flere tiltak som forhåpentligvis vil bidra til å redusere merforbruket er på trappene, men dette er det foreløpig ikke satt noen tall på.

Tiltak man vurderer er blant annet å se på timeforbruket i hjemmesykepleien samt å bedre utnyttelsesgrad av arealer i bydelen slik at husleieutgiften kan reduseres. Herunder bedre utnyttelsesgrad av Marmorberget samlokaliserte boliger.

Vi håper at vi kan redusere merforbruket ved disse tiltakene. Det bydelsutvalget ennå ikke har tatt stilling til er reduksjon i ikke-lovpålagte tjenester som fritidsklubber og eldresentre. Da er vi over på det som virkelig smerter. Dette er selvsagt siste utvei, og inntjeningen her er også marginal. Men jeg kan ikke utelukke at spørsmålet vil bli reist ovenfor bydelsutvalget.

Kriteriesystemet

Kriteriesystemet for tildeling av midler til bydelene skal snart endres, og dette ser ut til å medføre at Bydel Nordstrand får noe mer penger å rutte med i 2009. Samtidig er det signalisert endringer i økonomien som kan slå motsatt vei for bydelen.

Det er derfor vanskelig å anslå nettoeffekten i 2009, sier bydelsdirektøren og legger til:

2008 blir et stramt år, men vi følger merforbruket tett og tror at det vil gi det beste regnskapsresultat til slutt. Og så vil jeg legge til at det gode og konstruktive samarbeidet med bydelens politikere letter den økonomiske oppfølgingen betraktelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere