Må utsette praktbygg

At regjeringen foreslår at Høyskolen i Oslo (HiO) skal få barbert budsjettet sitt med 11 millioner kroner neste år, bekymrer direktør Åsulv Frøysnes. Men han synes det er mye verre at skolen ikke får sette i gang å bygge nytt hus til sykepleier- utdanningen.

HØYSKOLESENTERET: Direktør Frøysnes synes det er synd at regjeringen nå kutter bevilgningene til universiteter og høgskoler med en drøy prosent for å få penger til barnehagesatsingen sin. Han mener utdanningsinstitusjonene nå får svi for at de i all tid har forholdt seg lojalt til sine budsjetter, og aldri har drevet med utpressing i form av overskridelser.

Å kutte en prosent dette ene året skal vi klare uten at det får noen dramatiske følger for kvaliteten på våre tjenester. Men dersom kuttene fortsetter, snakker vi om en nedbygging, og da er det grunn til virkelig bekymring, sier direktøren.


Får ikke bygge

For Frøysnes er det mer kritisk at regjeringen ikke har funnet penger til å starte ett eneste høyskole- eller universitetsbygg neste år. HiO står nest øverst på prioritetslisten for universitets- og høgskolebygg med ombygging av patologibygget til høgskolevirksomhet. Det reises på den siste tomten i Pilestredet Park som det ikke er endelig avklaring på.

Fortsatt står det igjen 13.000 kvadratmeter bygningsmasse etter Rikshospitalet. Disse lokalene skal ikke rives. Men vi må strippe dem for rester av innredninger og utstyr, herunder asbestholdige konstruksjoner, og renovere skikkelig. Bygningen inneholdt en lang rekke laboratorier knyttet til Rikshospitalet, og bærer preg av det. I dag står 13.000 kvadratmeter statlige arealer ubrukt i påvente av penger.

Det er frustrerende ikke å komme i gang, vi taper tid, sier direktøren som hadde trodd og håpet at bygget skulle stå ferdig neste år. Hele prosjektet var ferdig godkjent etter alle nødvendige runder i byråkratiet allerede i 2004. Hadde planene vært fulgt, skulle bygningsarbeiderne vært i innspurten nå.


Rammer studentene

Det tragiske her er at vi i dag har et dårlig tilbud til sykepleierstudentene. Det er umulig å få dem samlet. I dag må vi spre denne utdanningen over tre forskjellige bygg som ikke er optimale noen av dem. Det finnes vel ikke en politiker i Norge som ikke mener at sykepleierutdanning skal være et prioritert felt i Norge. Likevel opplever vi år etter år at dette tvingende nødvendige nybygget treneres, sier direktøren. Som også skal ha stundentene på drama og estetiske fag inn i nybygget, når det en gang kommer.

Vi får mye klager som følge av mangelen på plass. Å ha det så trangt og vanskelig går ut over kvaliteten på utdanningen. Det er vedtatt at UiO skal ligge sentralt i byen. Alle vet at det er kostbart.


Fortvilet

Statsbygg er like fortvilet som oss over at alt er stoppet opp. Dersom finansministeren og regjeringen tok denne situasjonen alvorlig, så kunne man ha satt av 20 millioner kroner for neste år for å komme i gang med riving og fjerning av asbest. Da hadde vi vunnet betydelig tid. Totalt var det nye bygget beregnet å koste 450 millioner kroner. Med prisstigningen som har løpt i årene uten at noe er skjedd, er vi kanskje opp i 500 millioner kroner nå, sier direktøren.

Vil ikke bygge

Årsaken til at alt er stoppet opp på det gamle Rikshospitalet er i følge direktør Frøysnes at staten ikke ønsker å oppføre egne bygg i den høykonjunkturen vi er inne i nå. Det private næringsliv bygger så mye at prisene er presset, og staten ønsker ikke å bidra til ytterligere oppheting og høye priser.

Dette er argumentasjonen jeg får høre. Sett fra sykepleierutdanningens side er dette veldig trist. Jeg mener det er trist å la betydelige arealer midt i Oslo ligge ubrukt når vi har ferdige planer og behovet er så prekært som her, sier direktør Åsulv Frøysnes. Han gleder seg i disse dager stort over å følge bygningsarbeidene i Pilestredet der et nytt bygg for ineniørutdanningen er i ferd med å ta form. Men det hjelper så lite for fremtidens sykepleiere!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.