*Nettavisen* Nyheter.

Må vente på vaksinering

Bydelsoverlege Åsa Rytter-Evensen anbefaler alle å ta vaksinen. 2.november starter Bydel Vestre Aker vaksinering.

Til 2.november i Vestre Aker.

HUSEBY: 2.november setter Bydel Vestre Aker i gang å vaksinere folk mot svineinfluensa. Fra 15.00 til 20.00 vil dørene være åpne den første dagen i vaksineringsprosjektet. Bydel Ullern melder at vaksinen er på plass i uke 44 eller 45.

Den største massevaksineringen i bydelens historie settes i gang. Og da snakker vi bare om det Bydel Vestre Aker tilbyr. Det er to doser til hver av bydelens innbyggere.

Den vanlige influensavaksinen er allerede på plass. Rytter-Evensen anbefaler å ta begge vaksinene for sikkerhets skyld.

Bydelen har ansvaret for å fordele vaksinen Pandemrix videre ut til legekontorene.

Stor pågang

På legekontorene kan det bli stor pågang. De siste dagene har det kommet meldinger som tyder på at svineinfluensaen kan ramme oss hardt. Fredag gikk helse -og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ut og anbefalte at alle tar vaksinen.

– Ja, det blir store greier. Da vi tilbød vanlig influensavaksine i fjor hadde vi i snitt 300 mennesker innom hver dag, sier Rytter-Evensen.

Og hun ber om tålmodighet. Det vil bli kø.

– Ja, det vil naturligvis ta tid. Er du frisk i kroppen og ikke har noen kjente plager eller sykdommer, må du vente i køen. Risikogruppene prioriteres og vaksineres først.

Bydelsoverlegen tør ikke spå hvor mange som dukker opp for å få vaksinen.

– Det kommer litt an på hvor mange som velger å bruke sine fastlege i stedet for oss. Men pågangen kan bli stor hos oss.

Ingen panikk

– Vi ringes ikke akkurat ned av paniske mennesker. Folk er rolige. Jeg tror nok også kampanjer og at folk har tatt hygiene og smittevern på alvor, har holdt sykdommen på avstand. Vi er midt mellom to bølger av sykdomsutbrudd. Sånn sett kommer vaksinenen i helt rett tid, sier Rytter-Evensen.

– Tar den selv

Eksperter har gått ut og kritisert helsemyndighetene. De mener vaksinen er overflødig og at den har for mye bivirkninger. Rytter-Evensen forholder seg til hva myndighetene går ut med av råd.

– Jeg skal ta vaksinen selv. Så får folk selv bestemme hva de vil gjøre. Det er ingen tvang forbundet med dette. Vaksineres du, blir du garantert ikke syk.

Bivirkninger

Du kan få diverse birvirkninger av vaksinen. Men de er ikke alvorlige.

– Det varierer fra person til person. Noen får det, andre får ikke, sier Rytter-Evensen.

Og du, møt opp i et plagg med korte ermer. Da vil vaksineringen gå raskere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.