Madcon vil ha mer!

Yosef Wolde-Mariam og Tshawe Baqwa i Madcon har med seg både Stargate, Ne-Yo og Ludacris på sin nye plate Contraband.

Yosef Wolde-Mariam og Tshawe Baqwa i Madcon har med seg både Stargate, Ne-Yo og Ludacris på sin nye plate Contraband. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

– Jeg lever i min egen drøm, gliser Yosef Wolde-Mariam.

SENTRUM: De har solgt over to millioner eksemplarer av gjennombruddsingelen Beggin'. De fremførte låta Glow for 125 millioner tv-tittere under årets Eurovision. De fikk hele Europa til å danse med. Første november slapp de fjerdealbumet ”Contraband” med superstjerner som Stargate, Ne-Yo og Ludacris på laget.

Kanskje ikke så rart at gutta i Madcon må klype seg i armen innimellom?

– At Yosef og Tshawe fra Bekkelaget og Tveita, med verdens dummeste forretningsplan, kan gå ut i gata og spille for 20.000 til 25.000 mennesker. Bare dét faktum er WOW, sier Yosef.

Les om Madcon i studio med superstjerne!

Fortsatt sultne

Han har all grunn til å smile fra øre til øre. Det er ingenting som vitner om to karer med en dårlig foretningsplan lenger. Madcon har klart det andre artister bare kan drømme om.

Og de er fortsatt ikke forsynt.

– Jo mer vi får, jo lengre vil vi. Noen har påstått at vi er nærmere toppidrettsutøvere enn musikere. Det kan nok stemme. Konkurranseinstinktet er sterkt. Vi vet at vi har noe å komme med! sier Yosef.

Har sjela i behold

– Dere har blitt kritisert for å ha mistet særpreget og solgt sjela deres med ”Contraband”?

– Det er ingen vits i å gå i dialog med slike små stemmer. Det som teller for oss er hva massene mener. Vi vet at skiva går unna til tross for hva visse anmeldere sier. Det var viktig for oss å skrive et nytt musikalsk kapittel også for oss selv, sier Tshawe.

– Og det ville dere gjøre med en pop-plate?

– Det var en naturlig utvikling . Vi ønsker å lage musikk som når ut til enda flere. Vi er fortsatt Madcon, sier Yosef.

Brutal bransje

Det absolutte gjennombruddet kom i 2007 med låta Beggin. Nøkkelen ligger i et hjerte for musikken, troen på det man gjør, foretningsmessig bevissthet og ikke minst; en stor porsjon tålmodighet, mener Tshawe. Han legger ikke skjul på at suksessen smaker ekstra godt etter over 19 år med hardt arbeid.

– Det er fint å hoppe og sprette, si ”Jippi” og slå seg på skuldra nå, men mest av alt er dette mye arbeid. ”Jippi-biten” er kort, for bransjen er brutal og det er bare å kjempe videre. Vi har fortsatt lang vei å gå, forteller han.

Grill eller wiener ?

– Akkurat nå er livet helt sinnssykt fantastisk! Vi tvilte aldri, men vi forventa det heller ikke. Når du har tilbragt størstedelen av livet ditt i denne bransjen, skjønner du selv hvor privilegert du er ved å ha kommet hit. Vi verdsetter tilværelsen i dag mye mer. Dette har vært drømmen vår, så hvorfor bli lat nå, mener Yosef.

Han ler når han ser tilbake på 15, 16 år han omtaler som ”ikke akkurat heftige”.

– Jeg var til og med sykkelbud uten sykkel! Hadde det ikke vært for musikken hadde jeg vel spurt deg om du ville ha grill eller wiener i dag. Og så hadde jeg vært skikkelig redd for hva Tshawe skulle ha funnet på.

Slipper å jobbe

I 2008 og 2009 hadde Madcon godt over 300 reisedager i året. Inneværende år har gutta laga plate og turnert Europa rundt. Yosef har til og med rukket å bli far. Med planer om å flytte til USA om et års tid, er det ingenting som vitner om at gutta har planer om å slakke ned på tempoet.

– Hvordan holder dere energien og initiativet oppe?

– Jeg har et motto: Velg et yrke du elsker, så slipper du å jobbe en eneste dag ditt liv! Men det er klart jeg savner sønnen min når jeg er ute og reiser, sier Yosef.

Still going...

I 2008 havnet Tshawe på sykehus med hissig mageinfluensa. Da lærte han seg å sette foten ned.

– Jeg skjønte at det kan gå en grense for hvor mye energi man har. Når det er tomt, så er det tomt. For å fortsette å jobbe trenger man å ha helsa i behold, sier Tshawe mens Yosef nikker anerkjennende.

– Alle trenger hvile, men vi kommer aldri til å hvile på laurbærene! lover han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag