RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Made in Taiwan

Taipei er så mye mer enn bare slangeblod og svette.

Den varme luften er like tett som porene på armen min er åpne. En søtlig, salig blanding av blod, svette og røyklukt fyller neseborene i såpass sterk grad at øynene famler etter nærmeste utgang. Men beina lytter ikke de trekkes mot spetakkelet som skjer lenger inne på Taipeis mest berømte nattmarked: Hua Xi.

Kom nærmere, kom nærmere, se de dødelige slangene!

Slangetemmer og restauranteier Lu står foran en kobra. I hans høyre hånd som mangler litt av en pekefinger etter en uheldig hendelse med en hoggtann holder han en lang metallstang for å styre slangen med. I hans venstre et sort, lite håndkle som holder kobraens oppmerksomhet. Folkemengden stirrer storøyd på det farlige krypdyret som med løftet hode stirrer på sin snarlige bøddel.

Mens Wu holder et øye med kobraen på bordet foran seg, henter han opp en lang, grønn slange fra en skuff like ved. I én håndbevegelse har han fisket opp en kniv, spjæret opp slangemagen og hengt det blødende dyret på en knagg i taket. Blodet samler han opp i en skål, som han så fordeler ut over små shot-glass.

Du burde spise slangesuppe, da blir du sterk, forteller han meg, uten at jeg av den grunn lar meg overbevise.

Det gjør derimot flere andre i publikum, som forsyner seg med slangeblod før de beveger seg inn i restauranten for å få seg et måltid. På menyen: slange, slange og slange. En velvoksen kobra koster rundt 500 kroner.

Bønner og sladder

Skal du reise til Taipei, kan slangemarkedet Hua Xi være både et godt og et dårlig sted å begynne. Det er som å ta årets første bad i fjæra i et vårlig Norge: Noen velger å hoppe fra brygga, mens andre foretrekker å vade ut i det kalde vannet. For deg som liker å stupe rett i det, vil Taipeis mest beryktede nattmarked være en god måte å virkelig forstå at nå, nå er du langt hjemmefra.

En langt snillere måte å finne en eksotisk start på et opphold i Taiwans hovedstad er en tur til Laoshan-tempelet, som ble bygget i 1738. Luften er ikke noe mindre tett eller svett her enn på slangemarkedet, men grillrøyken er i det minste erstattet av duftende os fra røkelsepinner. Og blødende slanger er ingensteds å bli sett.

Foran statuene av gamle, skjeggete menn står det taiwanesere i alle aldre og ber. Offergaver i form av grønnsaker og frukt står plassert på et bord, mens lys og røkesepinner sørger for en sakral stemning som bare delvis blir forstyrret av rastløse barn som drar sine foreldre i buksebenene for å komme seg hjem. En mindre utålmodig stemning finnes lengre bak i lokalet, der gamle kvinner teller på bønnekjedene sine mens de ler og sladrer til hverandre. Tempelet brukes ikke bare som bedehus, det er også et bra sted å møtes for å slå av en prat.

Jordskjelv-skyskraperen

Dette er det gamle Taipei. Men byen er så mye mer. Og landets myndigheter vet å skrike ut om at dette er en moderne storby. Går man litt opp i høyden, ser man utover et bybilde som preges av neonskilter og travel trafikk. Og ruvende over det hele, som det enorme fallossymbolet det er, finner vi Taipei 101. Det 509 meter høye mesterverket fortsatt verdens høyeste bygning har brukt en bambusstamme som inspirasjon til den moderne ariktekturen.

Skyskraperen er så stor og tung at den mistenkes å ha vært årsaken til minst to jordskjelv på den lille øya, som fra før av er kjent for å motta mer enn sin andel urolig vær i form av både jordskjelv og tyfoner.

Men 101 står fjellstøtt. I et hav av mellomstore bygninger gir det Taipei et særpreg som skal minne verden på at det er lenge siden "Made in Taiwan" var utgangspunktet for dårlige teddybjørner og enda dårlige svenskevitser (for du vet vel at årsaken til at svenskene har lang pannelugg er at de skal skjule "made in..."-tatoveringen?)

Taiwan er i dag verdens 17. største økonomi, og produserer blant annet flere databrikker enn noe annet land i verden. Bruttonasjonalproduktet per innbygger er høyere her enn i land som Spania og New Zealand. Dette merkes i det enorme antallet kjøpesentere og luksusbutikker som finnes rundt i byen. Selv om prisene generelt ligger lavere enn i Norge, er dette langt fra den billigste hovedstaden i Asia å reise til.

Naturopplevelser

Norske Therese Sollien har bodd i Taipei det siste året, som en del av kinesiskstudiene på Blindern. Hun stortrives med landet, og trekker spesielt fram naturen på øya.

Bare en halvtime unna storbyen er det massevis av naturopplevelser. De varme kildene rett utenfor Taipei er spesielt flotte, og veldig mange drar dit fra byen for å få seg et bad, forteller hun.

Sollien har også falt for den taiwanesiske kulturen, som er mye mer vestlig orientert enn den man kan finne på fastlandet i Kina.

Taiwanere er også utrolig høflige og gjestfrie. Det er nesten litt slitsomt av og til. Gir du en blomst, kan du omtrent forvente å få et drivhus i retur, bemerker hun.

Og hvor skal jeg finne plass til et drivhus?Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere