RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjakkinteressen lever i vårt distrikt. Her fra en turnering på Skøyenåsen skole. ARKIVFOTO
Sjakkinteressen lever i vårt distrikt. Her fra en turnering på Skøyenåsen skole. ARKIVFOTO

Magnus Carlsen-feber i vårt distrikt

– Dette tror jeg går mot remis! Magnus viser enda en gang hvilken utrolig utøver han er, jubler Dag Danielsen.

NORDSTRAND/ABILDSØ: Nordstrands Blad snakker med generalsekretæren i Norges Sjakkforbund mens Magnus Carlsen er i innspurten av sitt nest siste parti i Kina.

I løpet av turneringen er sjakk blitt så spennende for norddmenn at VG Nett følger partiene live, som om det var landslaget i fotball som var i aksjon.

– Det Magnus viser verden her er unikt. Det er et sted mellom 600 millioner og en milliard sjakkspillere i verden. Ingen annen individuell idrett er i nærheten av å være så stor. Når vi nå ser Magnus valse opp med verdenseliten og plassere seg i en helt egen divisjon, så er det mer imponerende enn hva noen annen nordmann noensinne har vist innenfor idrett, sier Danielsen entusiastisk.

Påvirker Norge

Dag Danielsen har vokst opp og bodd på Abildsø i hele sitt liv. Han er medlem i Nordstrand Sjakklubb, og er heltidsansatt som generalsekrær i Norges Sjakkforbund. Han gleder seg over Carlsens triumfer på mange plan. Interessen for sjakk er i ferd med å eksplodere i Norge. Det merkes på salget av brett og brikker.

Og mediene forteller om kjempeinteresse. Folk logger seg på for å følge Magnus dag etter dag. Dag Danielsen blir intverjuet ustanselig.

– Jeg har vært generalsekretær siden 2006. Jeg opplever det som et stort privilegium å få jobbe med sjakk på heltid. Jeg har ansvaret for virksomheten både blant voksne og blant barn og unge. Rekrutteringsarbeidet er spennende og morsomt. Vi ser at SFO er blitt en viktig arena for sjakk i Norge, sier Danielsen.

Blir roligere

– Vi ser at selv svært utrolige elever klarer å konsentrere seg om sjakk. I tillegg vet vi at elever som spiller sjakk gjør det bedre i matematikk. De utvikler sin logiske sans og faktisk også sosiale ferdigheter, sier Danielsen.

Som forteller at Bill Clinton har skrevet at sjakk i skolen er et viktig redskap på veien mot en bedre verden. I en av sine bøker trekker Clinton frem et prosjekt på Manhattan for vanskeligstilte barn som gjorde underverker.

– Her hjemme har Solhjell tatt til orde for å få sjakk inn i skolen som et fag. I Masfjorden i Hordaland er sjakk kjempestort blant de unge. Og der scorer elevene i snitt en karakter høyere i matematikk, sier Danielsen.

Han tror ikke sjakk er løsningen på alt her i verden. Men han er sikker på at idretten er bra for mye.

Nordstrand vokser ikke

Danielsen tror ikke Nordstrand Sjakklubb kan forvente umuiddelbar vekst som følge av Carlsens meritter. Men han tror på en langtidseffekt både i denne klubben og i alle andre klubber. De fleste har spilt en stund før de melder seg inn i organisert sjakk.

– Men vi merker at behovet for instruktører vokser stadig. Og flere foreldre er ute etter undervisningsmateriell til sine poder, fortsetter Danielsen.

Geni i sving

Mens vi snakker med generalsekretæren avsluttes partiet i Kina. Det blir remis, som Danielsen spådde. Dermed er spenningen intakt i forhold til fredagen.

Vinner han siste parti, så blir han første 18-åring i verden med en ranking over 2800. Allerede har han imponert en hel sjakkverden. Han er kort fra å skrive sitt navn inn i historien med enda større bokstaver.

– Det vi ser er et geni i utfoldelse. Han har en kreativitet som er unik. Computerne som har alle verdens tidligere store sjakkspill lagret, og kjenner alle muligheter, de forutser ikke trekkene Magnus Carlsen gjør. Han har en kombinasjon av fightervilje, fotografisk hukommelse, regnekapsitiet og kunstnersinn som gjør hvert parti til en helt spesiell opplevelse å følge med på, sier Danielsen.

Moro å være norsk

Danielsen sier det er moro å være norsk sjakkentusiast for tiden. Sjakkspillere er glade i statistikk. Og statistisk er det nærmest en umulighet at Norge skal få oppleve et slikt talent igjen, så det gjelder å kose seg nå!

– Målet hans er å bli nummer en i verden, og å holde seg der. Men vi har sett før at store spillere leverer en fantastisk turnering i sin karriere uten å klare å holde seg der oppe. Vi kan med andre ord ikke tro at dette teet har vokst inn i himmelen ennå. Men turneringen har vært fantastisk og lyser, sier Danielsen.

Neste store utfordring for Magnus Carlsen blir EM i lagsjakk i oktober. Mange av dagens beste spillere i verden er fra Europa.

– Hvis Magnus spiller stort der også, så kan han klarte helt til topps på rankingen over verdens beste sjakkspillere. For en nordmann som brenner for sjakk er dette neste ikke til å tro, sier Dag Danielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere