Måketerror på Lambertseter

Undertegnede ble tydeligvis oppfattet som en trussel av måkemor. Alle foto: Kristin Trosvik

Undertegnede ble tydeligvis oppfattet som en trussel av måkemor. Alle foto: Kristin Trosvik Foto: Alle foto: Kristin Trosvik

Høylytte måker irriterer på seg beboere på Lambertseter. Nå etterlyses et bredt samarbeid mot problemet.

Når måkeungene faller ned fra redet må foreldrene passe godt på. Dermed kan måkene fremstå som aggressive.

Måker har bosatt seg mange steder på Lambertseter. Her på en garasje ved Solkollen borettslag.

Det har ikke alltid vært måker på Lambertseter.

LAMBERTSETER: Flere måkefamilier har bosatt seg i boligstrøk på Lambertseter - til fortvilelse for dem som holdes våkne nattetid av måkeskrik. Fuglene kan opptre aggressivt når de har unger hvis de oppfatter at folk kommer for nære.

Dette kan resultere i «luftangrep», hvor de stuper ned og skriker for skremme vekk inntrengeren.

Folk fortviler

Bydelen har fått flere henvendelser fra fortvilte Lambertseter-beboere, forteller Jan Nordahl, spesialkonsulent for samfunn og helse i Bydel Nordstrand.

– Dessverre er det lite bydelen får gjort annet enn å henvise til fagfolk, sier Nordahl og forklarer at fagfeltet dyreliv sorterer under Friluftsetaten. Fylkesmannen har også egen miljøvernavdeling, forteller konsulenten.

LES OGSÅ: Måker stjeler nattesøvnen

Friluftsetaten har vært i kontaktet med borettslag på Lambertseter om aktuelle tiltak, opplyser Nordahl.

– Men dette er en sak eier eller borettslagsstyrene må ta tak i selv. Men det kan være fornuftig å få råd fra fagfolk i Friluftsetaten, sier Nordahl.

LES OGSÅ: Tiltak mot måker

Ønsker samarbeid

Flere borettslag på Lambertseter har tatt tak i problemet, blant annet Nylænde borettslag.

– Vi har jobbet med dette problemet i rundt fire år, forteller styreleder i Nylænde, Morten P. Ruud og sier at de har hatt noe hell med å plassere pigger på takene.

– Vi testet ut på noen tak først, nå har vi det på absolutt alle tak, forteller Ruud.

– Men problemet er at de da trekker mot nærliggende trær, eller mot naboskoler eller naboborettslag, sier styrelederen og legger til at de har vært i møter med flere andre borettslag lang Østerliveien og Gina Krogs vei.

– Det som kom ut av disse møtene var at flere ville sette opp pigger og pipehatter, sier han. Ruud har vært i kontakt med flere skadedyrfirmaer for å forhøre seg om ulike tiltak.

– Problemet er at måker ikke er skadedyr, det vil si at de ikke er helseskadelige. Men det er fattig trøst for dem som ikke får sove om natten. Og de skremmer jo barn og voksne. Men det legger en begrensning på hva man kan gjøre med dem, sier Ruud som legger til at han ønsker en mer helhetlig tenking rundt problemet.

– Vi har holdt på en stund med pigger og problemet er merkbart redusert der vi ikke grenser til andre borettslag eller skoler. Jeg har forstått det slik at måkene gjerne vender tilbake der de ble klekket. Hvis vi sørger for at de ikke greier å legge egg i området så vil vi i løpet av noen generasjoner være kvitt problemet, sier Ruud.

Så du etterlyser et samarbeid mellom borettslag, skoler og forretninger på Lambertseter?

– Jeg tror det er det som må til, avslutter Morten P. Ruud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.