*Nettavisen* Nyheter.

Maktkamp i Ap

9 partlag foreslo Katinka Greve Leiner som byrådslederkandidat. Hun var nok for sent på banen til å nå helt frem. Foto: Foto: Vidar Bakken

Rune Gerhardsen er bankers som ordførerkandidat. Det er langt mer spennende hvem som blir kandidat som byrådsleder.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Arkivfoto

OSLO: Etter at 70 arbeiderpartilag og foreninger har gitt sine innspill til nominasjonskomiteen, er det ikke tvil om at Rune Gerhardsen blir partiets ordførerkandidat.

31 lag har gitt Gerhardsen rene stemmer. I tillegg kommer noen lag som har foreslått Gerhardsen sammen med en annen kandidat.Aps ordførerkandidat ved forrige kommunevalg, Nina Bachke, ble kun foreslått av fem lag.

Les også: Utfordrer Carl Ivar og Fabian

Jensrud utfordrer

Når det gjelder hvem som skal bli kandidat til byrådsledervervet er det langt mer åpent. Libe Rieber-Mohn har fått 19 rene stemmer. I tillegg har 9 lag forslått den tidligere statssekretæren i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sammen med en annen kandidat. Sterkeste utfordrer ser ut til å bli Trond Jensrud.

Nestleder i finanskomiteen i rådhuset er foreslått av 14 lag.

AUFs favoritt

Rina Mariann Hansen er fraksjonsleder i samferdsels- og miljøkomiteen. Hun er AUF-lagenes favoritt og er foreslått av 10 lag. Nestleder i byutviklingskomiteen, Tone Tellevik Dahl, blir foreslått av 4 lag i tillegg til at 5 andre lag foreslår henne sammen med en annen kandidat. 3 partilag foreslår Katinka Greve Leiner som også blir foreslått av 6 andre sammen med en annen kandidat.

Les også: Skaperen vil lede byen

Kontroversiell

Kandidatene skal vurderes av nominasjonskomiteen som så kommer med sin innstilling. Det er ikke gitt at kandidaten som er foreslått av flest partilag havner øverst på listen. Rieber-Mohn ses på som kontroversiell i deler av Arbeiderpartiet. AUF har blant annet gått ut og sagt at de ikke støtter Rieber-Mohn på grunn av hennes syn på asyl– og innvandringspolitikken.

– Liebe Rieber-Mohn har stått for en asyl- og innvandringspolitikk som vi i AUF tar stor avstand fra, sier leder av Oslo AUF, Khamshajiny Gunaratnam til NRK Østlandssendingen.

Veldig lyst

Kandidaten fra Bydel Ullen, Katinka Greve Leiner, er ikke skuffet. over at såpass få lag har forslått henne som byrådsleder.

– Det er ikke veldig uventet. Jeg var nok altfor sent på banen. Mange partilag hadde bestemt seg før jeg offentliggjorde mitt kandidatur. Dessuten har jeg ikke vært synlig sentralt de siste årene. Jeg er likevel godt fornøyd med at 25 av lagene har foreslått meg med hensyn til kommunelisten. Det er hyggelig, sier Leiner.

Hun synes alle kandidatene som er foreslått er bra.

– Like viktig blir det for nominasjonskomiteen å sette sammen et godt lag til bystyret som fenger velgerne. Jeg håper på en plass i denne kabalen. Jeg har veldig lyst til å være med, sier Leiner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.