Maler seg selv og venninnene nakne

RETT PÅ SAK: En av kunstner Hanna A. Høiness sine gode venninner er her portrettert uten en tråd. På Galleri MAP i Tøyengata kan du se flere aktmalerier. Til tross for den ytre nakenheten, er Høiness vel så opptatt av å fange personens indre stemning.

RETT PÅ SAK: En av kunstner Hanna A. Høiness sine gode venninner er her portrettert uten en tråd. På Galleri MAP i Tøyengata kan du se flere aktmalerier. Til tross for den ytre nakenheten, er Høiness vel så opptatt av å fange personens indre stemning. Foto: PRESSEFOTO

Hanna A. Høiness har valgt å stille ut aktmalerier av tre venninner og seg selv. Det satt langt inne.

UTLEVERENDE KUNST: Hanna A. Høiness bor et steinkast fra Galleri MAP hvor hun viser personlige aktmalerier fra 9. september. Foto: PRESSEFOTO

TØYEN: – Ja, dette blir en svært personlig utstilling, ler kunstneren selv.

Del på Facebook

Lang prosess

Ideen til en slik utstilling fikk Hanna A. Høiness for et par år siden, men det har likevel vært en lang prosess å ta det siste steget. Det kan gallerist Mari-Ann Pettersen ved Galleri MAP i Tøyengata bekrefte:

– Da jeg første gang spurte om hun kunne tenke seg å stille ut aktmaleriene, var svaret blankt nei. Hanna bor nemlig bare et steinkast fra galleriet, og mente det var i overkant selvutleverende, forteller Mari-Ann.

– Dessuten var jeg redd for negative reaksjoner fra flerkulturelle miljø i bydelen, som kanskje ville koble nakenhet til noe skamfullt, sier Hanna.

Indre stemning

Men, etter nøye overveielser og overtalelser har kunstneren nå gitt etter: Fredag 9. september vil det være fritt fram for å se nakne, frodige kvinner på lerret hos Galleri MAP – inkludert Hanna selv. Både kunstneren og galleristen gleder seg:

– Det er sjelden kunstutstillinger med nye aktmalerier nå til dags, sier Mari-Ann Pettersen og tilføyer:

– Hanna sine malerier går dypere enn vanlige aktmalerier, da hun er like mye opptatt av den indre stemningen som den ytre.

Alt eller ingenting

– Jeg kjenner jo modellene godt, og som alltid prøver jeg å få fram det mangefasetterte puslespillet i det å være menneske; Stolthet. Fordommer. Tristhet. Omsorg. Det er så mye å hente ut, sier Hanna A. Høiness.

Nysgjerrighet

Høiness er en erfaren portrettør. Hun har blant annet ett bestillingsverk på Stortinget og har hatt utstillinger – på store og små steder – som Museet for samtidskunst og i en kondemnert blokk i London.

Framstillingen av nakenhet er dog noe nytt, og allerede har galleriets store vindusflater fått besøk av flere skuelystne i forkant av utstillingsåpningen.

– Reaksjonene til nå er bare positive. Dette aktprosjektet har jo flere iboende spenningsmomenter, men her kan folk komme og tolke fritt. Du får på en måte alt – og ingenting, sier kunstner Hanna A. Høiness.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.