Maleren lurte til seg mange millioner kroner

Andreas Meeg-Bentzen er aktor i saken. Han har ledet «Operasjon Svartmaling».

Andreas Meeg-Bentzen er aktor i saken. Han har ledet «Operasjon Svartmaling». Foto: Camilla Svendsen

Nå er den 31 år gamle mannen dømt for grovt heleri av 24 millioner kroner og grov momssvindel på seks millioner kroner.

15.01.15 16:45

OSLO: Den dømte sto bak selskapet Aktiv Maler Service. Nå er han dømt for heleri av 24 millioner kroner og grov momssvindel på seks millioner kroner og må i fengsel i fem og et halvt år.

Mannen er i tillegg dømt for grovt brudd på utlendingsloven og regnskapsloven, skriver Aftenposten.

Malerfirmaet ble frifunnet, og ikke idømt foretaksstraff.

31-åringen fra Kosovo er i Oslo tingrett også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på ubestemt tid. Retten mener han er uskikket til å drive næringsvirksomhet etter alvorlig straffbare handlinger.

Han er også idømt inndragning på 8,4 millioner kroner, og er idømt sakskostnader på 50.000 kroner.

Politiet opplyser om at dommen foreløpig ikke er rettskraftig.

Les også: Slik utnyttes afrikanere i narkonettverket

Vil anke

Aftenposten har tidligere avslørt at denne mannen var godkjent for å jobbe på Forsvarsdepartementet, og pusset opp Skattedirektoratets lokaler mens han var under gransking av skatteetaten.

Dommen på 58 sider ble avsagt over to måneder etter at den tre uker lange saken ble avsluttet i Oslo tingrett. Dommen var enstemmig.

31-åringens advokat, René Ibsen, sier til Aftenposten at de vil anke dommen på skyldspørsmålet, lovanvendelsen, straffeutmålingen og saksbehandlingen.

Les også: «Frankie» fra Gambia tjener 85.000 i måneden på kokainsalg i Oslo

Saken ble etterforsket av en prosjektgruppe ved Oslo politidistrikt kalt «Operasjon Svartmaling», som jobber målrettet mot arbeidsmarkedskriminalitet i byggebransjen.

- Dommen er et resultat av tett samarbeid mellom Oslo politidistrikt og Skatt Nord, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen, som leder «Operasjon Svartmaling» i en pressemelding.

- Slikt tverretatlig samarbeidet, med fokus på informasjonsdeling, er svært viktig for å få bukt med kriminalitet i arbeidslivet.

Grovt heleri

Nettverket av personer som har brukt svart arbeidskraft og som har bedrevet fiktiv fakturering er stort, kom det fram i en annen rettssak i januar i år.

Her står en 40 år gammel mann tiltalt for grovt heleri. Den tiltalte skal ha vært i samme nettverk som den 31 år gamle mannen fra Kosovo, som nå er dømt.

40-åringen skal ha fått mange millioner kroner inn på konto. Selv hevder han seg lurt av en arbeidspartner og nekter straffskyld.

Dom i denne saken er ventet i januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.