*Nettavisen* Nyheter.

Mandag jager politiet romfolket fra Vaterland

BORTVISES: Flere hundre romfolk bor og oppholder seg i området rundt Vaterland og Lakkegata. Mandag bortvises de av politiet. Her fra da dittOslo.no var med politiet i samme område i fjor. Foto: Arkivfoto: Camilla Svendsen

Mandag kveld blir romfolket som oppholder seg rundt Vaterland og i Sars gate ved Lakkegata skole bedt om å fjerne seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kåre Stølen

GRØNLAND: – Elevene på Lakkegata skole har krav på den samme trygge skoleveien som alle andre, og beboere på Vaterland har krav på det samme bomiljøet som alle andre, sier stasjonssjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen.

Han har selv vært på befaring i området ved Vaterland og i Sars gate sammen med bydelsoverlegen, for å sjekke forholdene. Han forteller at bydelsoverlegen bekrefter at det er smittefare i områdene der romfolket bor.

– Det er sjelden jeg går og brekker meg, sier han, og forteller om sterk lukt i området.

FØLG SAKEN: ROMFOLK I OSLO

Smittefare

I sommer ble det plassert ut toaletter i de samme områdene. Disse blir fjernet under aksjonen mandag.

– Det ble totalt mislykket. De blir rengjort om igjen og om igjen, men det finnes jo grenser. Mange benytter seg ikke av dem heller, forteller Stølen.

Det er smittefaren, og hensynet til elevene ved Lakkegata skole, beboerne i Vaterlandsområdet og Riverside fritidsklubb som er avgjørende når politiet mandag aksjonerer mot romfolket.

– Elevene er redde og beboere er redde, sier Stølen.

Stølen forteller at det per i dag bor rundt 30-40 romfolk på Vaterland, mens det er rundt 20 biler, der folk bor i Sars gate ved Lakkegata skole. Disse har i lang tid har bodd og oppholdt seg i området.

– Hvor blir de bortvist?

– De blir ikke bortvist noe sted. Dette handler om at de må forholde seg til det samme regelverket som alle oss andre, og det er ikke lov å campe på denne måten, sier Stølen.

Stadig flere kommer til

Romfolk har i lang tid oppholdt seg i dette området. I fjor høst var dittOslo.no med politiet og Rusken på en liknende aksjon mot romfolket som den som gjennomføres mandag.

Den gangen skulle Rusken, Bymiljøetaten og politiet går sammen for å finne en felles strategi for rumenerne

– Forsøpling, truende oppførsel, kriminalitet, og uverdige boforhold for barn, i tillegg til mulig smittefare. Vi må ta tak i dette problemet, og vi må løse det på en eller annen måte, sa politioverbetjent Geir Tveit, til dittOslo i fjor høst.

Men siden den gang har det kommet stadig flere romfolk til Oslo. I sommer toppet debatten seg, da mange av dem som i dag bor på Vaterland flyttet inn på tomta til Sofienberg kirke, og senere på en tomt på Årvoll.

LES OGSÅ: Romfolket har bodd i slumliknende tilstander i en årrekke

Må forholde seg til samme regler

I ettertid har de flyttet tilbake på Vaterland, og politiet anslår nå at rundt 40 personer bor i ulovlige camper i dette området. Derfor går de mandag til aksjon.

– Vi utviser dem ikke, men de har ikke lov til å campe her. Det samme gjelder alle andre mennesker, dette handler om at de må forholde seg til de samme reglene som alle andre, sier Kåre Stølen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.