*Nettavisen* Nyheter.

Mandag med venninnene

Venstre side: Amine Hussain, Venke Østby, Fardawsa og sønnen Abdalle og Mariam. Høyre side: Zada og Taghreed.

Kvinnekafeen på Grorud er full hver mandag. Da er det venninnetid.

GRORUD: Ved Grorud senter finner du en av Oslos fire kvinnekafeer, drevet av Røde Kors. Hver mandag mellom 10–14 samles kvinner fra alle mulig land, med all verdens bakgrunn. Hovedgrunnen er enkel; sosialt samvær og litt skravling med andre damer.

Kvinnekafeen er en åpen og uformell møteplass for de kvinnene som ønsker å ta turen innom, enten med barna eller uten.

Noe for alle

Lokalavisen møter noen av kvinnene på kafeen rett etter høydepunktet, som er lunsj. Det er Amine Hussein fra Libanon som har stått for maten. Hun sitter sammen med Leila fra Marokko, Zada fra Palestina og Taghreed fra Irak. Det er Taghreeds første dag på kafeen.

– Jeg kom hit med Zada fordi jeg vil lære meg mer norsk, men også fordi jeg vil kose meg og treffe andre, sier hun. De tre andre damene nikker. For det er viktig å skravle litt.

– Hjemme er det ikke noe å gjøre når man går hele dagen alene. Jeg vil ut og treffe mennesker. Her går vi også på turer, sier Amine, og de andre damene nikker.

– Det som er så fint er at vi kan møte innvandrerkvinner fra ulike land og kommunisere med dem. En annen ting som er viktig er at vi fantastisk kan få hjelp til ting her. Er det dokumenter eller regninger vi ikke er vant til fra hjemlandet, så får vi hjelp her, sier Zada.

Hjelper til med lekser

Det er mer kvinnene får hjelp til. Her kan de frivillige fra Røde Kors gi en håndsrekning med lekser. Det setter Fardawsa fra Somalia pris på. Hun går på videregående skole og gjør gjerne leksene på kafeen.

– Jeg har vært her i over tre år og jeg får god hjelp. I tillegg så møter jeg venninner her, sier hun og legger til at hun lett kan anbefale andre kvinner å ta turen.

Stikk innom

– Ja, her er det bare å stikke innom, sier Venke Østby, frivillig i Røde Kors. Hun forteller at det kommer mellom 20–25 kvinner hver mandag.

– Her kan alle kvinner komme, uavhengig etnisitet eller alder, sier Østby.

Kafeen har kjøkken og et stort lekerom til barna. Det er mange datamaskiner, og det er et syrom.

– Ikke alle vet hvordan man bruker en symaskin, og det kan de lære her, sier Østby.

I tillegg til å hjelpe kvinner med enkle praktiske ting og tilby et møtested, arrangerer kvinnekafeene turer og aktiviteter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.