RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange ble i sofaen


Ikke mobilisert: Valgforsker Tor Bjørklund mener at manglende mobilisering av innvandrergrupper og for få stridsspørsmål er blant årsakene til lav valgdeltakelse.
Ikke mobilisert: Valgforsker Tor Bjørklund mener at manglende mobilisering av innvandrergrupper og for få stridsspørsmål er blant årsakene til lav valgdeltakelse.
Trass utallige oppfordringer fra bydelspolitikerne ble mange velgere sittende hjemme valgdagen.

Vårt distrikt: Mens bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker hadde en valgdeltakelse på over 68 prosent, har valgdeltakelsen på Oslos østkant vært markert dårligere. I bydel Søndre Nordstrand var valgdeltakelsen på 54,5 prosent, og ligger dermed langt nede på listen for valgdeltakelse i Oslo.

Flinkere enn Frogner

En av årsakene må være at man ikke har klart å mobilisere innvandrergrupper i bydelen. I tillegg slår statusfaktorer som sosial bakgrunn fortsatt ut på deltakelsen ved valg og kan være en medvirkende faktor, sier Tor Bjørklund, valgforsker ved Universitetet i Oslo. Han understreker likevel at innvandrere i Søndre Nordstrand har vært flinkere til å bruke stemmeretten sin enn innvandrere i bydel Frogner.

I Østensjø fant 63 prosent av de stemmeberettigete veien til valgurnene, mens valgdeltakelsen i Nordstrand var på 66,9 prosent.

I oslopolitikken har avstanden mellom høyresiden og venstresiden vært for liten. I saker som omhandler eiendomsskatt og rushtidsavgift har politikerne vært altfor enige til at det har mobilisert flere velgere til stemmelokalene. Valgdeltakelse er avhengig av stridsspørsmål. Borgerpliktoppfatningen man tidligere har vært opplært til har heller ikke samme fotfeste som før, sier Bjørklund videre.

Nedadgående

Valgdeltakelsen i Oslo totalt sett har gått ned fra 62,2 prosent ved forrige kommunevalg til 58, 8 prosent.

Over tid har utviklingen gått fra høy valgdeltakelse i byene, og lavere i utkantstrøk til å snu helt, forsetter Bjørklund. Han kan fortelle at han tidligere har vært overrasket over at Oslo har hatt forholdsvis høy valgdeltakelse sammenliknet med andre store byer.

Nå faller Oslo inn under tendensen som vi også ser i København og andre storbyer, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere