*Nettavisen* Nyheter.

Mange fordommer mot unge jobbsøkere

Sandra Lefdal opplever fordommer på arbeidsmarkedet. Nå vil hun skaffe dem jobb med eget foretak.

Smedstad: - Jeg starta Jobbtilunge.no fordi at jeg så en åpning og stor etterspørsel etter jobb. Et åpent marked, forteller Sandra. 17-åringen går på fagerborg videregående skole og har selv jobbet siden hun var 15 år. Sandra opplevde å få 1600 tilhengere på Facebook de første to dagene og 50 søknader det neste døgn.

Virksomheten er lik jobbsøkersiden på finn.no, men er tilrettelagt for folk mellom 15 og 18 år.

– Jeg konkurrerer ikke med noen nettsider som allerede driver med dette, jeg bare representerer de som ikke er representert, forklarer hun.

Hittil har hun ansatt 2 stykker som hjelpere til ski-vm.

Jobbtilunge.no

– Du kan velge, enten betale mye mindre til en som er under 18 år og ha mindre utgifter, eller betale mer fordi at du tror de unge ikke er flinke nok. De tenker ikke over hvilke ressurser vi unge sitter med, sier Sandra Lefdal.

Sandra ringer rundt til forskjellig bedrifter, men det er ikke mange som tar henne seriøst.

– I starten virker de kjempe interessert men når de hører det dreier seg om under 18 år så avbryter de samtalen med ”Nei, nei, dette trenger vi ikke. Nei.”, forteller hun.

Med jobberfaring som grunnlag fremstiller hun dagens unge (under 18) som kapable og kompetanserike nok til kafé og butikkjobber.

– Det er jo ikke sånn at hjernen din forandrer seg dagen du blir 18 år, fastslår hun.

Til tross for stort sett negative tilbakemeldinger har hun flere annonser på nettsiden sin som det går an å søke på. Hun oppfordrer alle 15-18 åringer til å søke.

– Det som er feil er at mange er ansatt via bekjente – uten å egentlig tenke på at det kan være mer ukomfortabelt å sparke, klage på eller havne i uhyggelig situasjon med noen du kjenner via noen andre enn deg selv.

Adecco roser

Informasjonssjef Anne-Stine Talseth hos Adecco sier hun ikke kjenner til Jobbtilunge.no, men at hun synes det høres ut som et veldig bra tiltak.

– Vi ser at arbeidserfaring er det viktigste for fremtidig jobbsøking og for ungdom er dette veldig bra og naturlig å skaffe seg allerede i ung alder, sier Talseth.

Hun forteller at til tross for lav arbeidsledighet i Norge, så etterspør man fortsatt erfaring. Dermed har unge det ekstra vanskelig når de har minst erfaring av samfunnets jobbsøkere.

– Ofte og som regel vil du jo finne deg din første jobb, til tider er det ekstra vanskelig og du må være litt mer flekisbel, forteller hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag