RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange har blod på henda


John Hongslo mener myndighetene nå må ta ansvar for rusomsorgen. Det handler ikke om hvor mange prosent man når med et eneste tiltak, sier han.
John Hongslo mener myndighetene nå må ta ansvar for rusomsorgen. Det handler ikke om hvor mange prosent man når med et eneste tiltak, sier han.
Ansvarlige myndigheter må ikke la politikken overskygge det skrikende behovet etter en bedre rusomsorg, mener rusavhengig og =Oslo-selger, John Hongslo.

SENTRUM: Det er mange, både premissleverandører og myndighetspersoner som har blod på henda. Og det mener jeg ikke i overført betydning. Det drepes mennesker hver eneste uke fordi man ikke jobber målretta og bevisst innen rusfeltet, sier John Hongslo.

Forkastelig situasjon

Han er selv rusavhengig, og livnærer seg ved å selge =Oslo. Selv klarer han seg relativt godt. Han har et sted å bo og han jobber. Men han er altså rusavhengig. Og han kjenner godt til hovedstadens rusmiljø, og ikke minst hvordan de daglig blir nedprioritert, oversett og forbigått.Jeg opplever selv at mange i Oslo går en lang tur utenom meg på gata. Jeg er ikke voldelig, jeg er ikke farlig, smittsom eller på noen annen måte sjenerende, sier han, og ber ansvarlige myndigheter ta ansvar for det han mener er en årelang svikt.Les også: - En avsporing av debattenVi er rusavhengige. Vi bruker rus og vi trenger rusmidler. Det er derfor de kaller det avhengighet. Men helsesituasjonen for rusavhengige er forkastelig, sier han, og forteller om et rigid regelsystem, som gjør at veldig mange faller utenfor.

Feil premisser

Jeg kjenner mange som har fått tildelt subutex og metadon, men som mister det igjen. Problemet er at de må hente subutexen hver dag klokka 14. Da har de en halvtime på seg. Dersom de mister det vinduet tre ganger blir de fratatt behandlinga. For en person som har en så kalt dobbel diagnose, altså psykiske problemer i tillegg til rusavhengigheten er dette en stor utfordring. Jeg kjenner ei som har store problemer med å ta trikk og buss på grunn av psykiske problemer. Da er det vanskelig, men de møter ingen forståelse, forteller Hongslo.

De som lager regelverket gjør det ut fra sine egne premisser, ikke de avhengies sier han.

Må tenkte dobbelt

Hongslo mener den pågående debatten om heroinassistert rehabilitering er historisk i egenskap av at debatten har kommet på dagsorden. Politikerne kan ikke lenger unngå å forholde seg til det, sier han, men frykter at debatten blir isolert til en politisk diskusjon, uten konkret handling.Når man snakker om behandlingstilbud, så føler jeg at man ikke har lov til å tenke enkelthetstanker. Man må tenke flere tanker på en gang. Det er egentlig uinteressant hvor mange prosent et enkelt tilbud vil glede, så lenge det gir glede til noen. Til nå har ikke behandlingstilbudene virket nok, sier han.Les også: - Historisk vendepunktDet er for mange som dør mens de står på ventelister. Ventelister som skyldes byråkratisk slurv, og jeg opplever at det er stor frustrasjon som følge av mangel på handlekraft og besluttsomhet, sier han.Han ber både medier og politikere følge opp debatten som har vært den siste tida, og ikke la det forbli en valgkampsak.Vi har rettigheter og plikter i samfunnet. Men å tenke er ikke bare en rettighet, det er også en grunnleggende plikt. I det øyeblikket vi stopper å tenke, da starter faenskapet, sier han.

Optimist

Hongslo er likevel optimistisk, og nekter å gi opp.

Jeg er født optimist og ser lyst på framtida, men jeg gråter på vegne av alle dem det er for seint for på grunn av mangel på vilje til å gjennomføre, sier han, og feller en tåre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere