«Mange kjente navn kjemper om å bli ordfører, men det er viktigere hvem som blir byrådsleder»

 

  Foto: ARKIVFOTO

Jo Saglie er dittOslo.nos valgekspert fram mot lokalvalget 12. september. Foto: FOTO: PRIVAT

Lokaldemokratiet fungerer annerledes i Oslo enn i resten av Norge. Det er ikke bare fordi Oslo er en storby, styringen av Oslo er også organisert annerledes enn i andre kommuner. Tre ting særpreger styringen av Oslo: Parlamentarisme, en kombinert rolle som kommune og fylkeskommune, og bydelsutvalg.

Del på Facebook

La oss begynne med parlamentarismen. Ved kommune- og bydelsvalget til høsten skal velgerne velge et bystyre. Bystyret velger så hvem som skal bli ordfører. Parlamentarismen betyr at det også utpekes et byråd som står for den daglige ledelsen av kommunen.

LES OGSÅ: «Vi skal ikke velge Jens, Siv eller Erna»

Byrådet står ansvarlig overfor bystyret: Hvis bystyret ikke lenger har tillit til byrådet, må byrådet gå av. Byrådet i Oslo består av en byrådsleder og sju andre byråder med ansvar for hvert sitt saksfelt.

Det er bare to norske kommuner som har parlamentarisme: Oslo og Bergen. Men staten Norge styres også parlamentarisk, så prinsippet burde være godt kjent.

LES OGSÅ: Jo Saglie (46) er dittOslo.nos valgekspert

Byrådet i Oslo tilsvarer regjeringen i Norge, og byrådslederen er Oslos «statsminister». Bystyret i Oslo tilsvarer Stortinget, og ordføreren er vår «stortingspresident». Ordføreren leder møtene i bystyret og representerer byen utad, men har mindre politisk makt enn ordførere i resten av landet.

Selv om mange kjente navn kjemper om å bli ordfører ved høstens valg, er det altså viktigere hvem som blir byrådsleder.

LES OGSÅ: En av disse blir ordfører – hvem vil du ha?

Et annet særtrekk ved Oslo er at byen ikke tilhører noe fylke. I stedet er Oslo både kommune og fylkeskommune. Det betyr at kommunen utfører både vanlige kommunale oppgaver og de oppgavene som fylkeskommunen har i resten av landet, for eksempel videregående skole.

Til høsten skal velgerne i Oslo altså ikke velge parti ved fylkestingsvalget, slik velgerne gjør i resten av landet. Men velgerne i Oslo skal likevel legge to stemmesedler i valgurnen. I tillegg til bystyret, skal vi også velge bydelsutvalg som styrer Oslos 15 bydeler. Bydelene arbeider blant annet med helse- og sosialomsorg, barnehager, barnevern, kultur og nærmiljø. Tidligere ble bydelsutvalgene utpekt av bystyret, men siden 2007 velges alle bydelsutvalgene direkte av velgerne.

Dermed kan det bli rødt flertall i noen bydeler og blått flertall i andre, uansett hvem som vinner kampen om å få styre Oslo.

Jo Saglie
Valgekspert, dittOslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.