Gå til sidens hovedinnhold

– Mange kvinner er hjemløse i sin egen kropp

Billedkunstneren Mai Bente Bonnevie er opptatt av samfunnet. I sin siste utstilling BREAST retter hun et kritisk blikk mot samfunnets utnytting av kvinnekroppen.

FROGNER: – Kvinner har blitt en vare, og vi lever i en seksualinfisert ukultur, sier feminist og kunstner Mai Bente Bonnevie.

I utstillingen som har fått navnet “Breast” vil hun hylle kvinnebrystene i deres naturlige form, slik det er meningen at de skulle være.

En hyllest til livet

Maleriene er store og sterke, med farger det er umulig og ikke bli dratt mot.

– Det er en hyllest til livet gjennom fargene, sier hun der vi står foran et vakkert gult bilde som heter Solkraft.

Bonnevie er opptatt kvinners posisjon, eller en mangel på sådan.

– Vi er fremdeles som objekt, og det er tragisk når unge jenter ønsker seg plastikkpupper til konfirmasjon - og får det, sier hun.

(Artikkel fortsetter under bildet)

Body Lost

(Bilde "Body Lost" er en av favorittene til Mai Bente Bonnevie )

Store pupper og mannskropper

Når unge kvinner presses av kosmetiske, kommersielle interesser til å underlegge seg konstruerte skjønnhetsidealer gjør det henne rasende.

– Hva tenker du om at menn ønsker seg kvinner med store pupper, men med kropper som minner om menn?

– Ja, er det ikke trist? Det er et umulig forhold, og en kamp mot naturen vi dyrker. Skal man klare det blir operasjon den eneste utveien, sier hun og rister på hodet.

Lettere å være feminist før

Bonnevie vil dog understreke at hun er ingen puritaner.

– Når jeg så bastant sier at jeg er imot plastikk kirurgi gjelder det så klart ikke inngrep på medisinsk grunnlag, sier hun.

– Tror du det var lettere for din generasjon å eie sin egen kropp enn det er i dag?

– Jeg tror det er ekstremt vanskelig for dagens unge. Det er sterke krefter i samfunnet. Å være feminist gir kvinner styrke til egne valg og eget liv, like aktuelt som da jeg var yngre. Jeg håper at flere jenter vil se på de kunstige skjønnhetskravene med et kritisk blikk. Det skjer en plyndring av kvinnekroppen, slik vi også plyndrer jorden, og vi lar det skje, sier hun.

Tema som berører


Gjennom utstillingen håper hun nå at budskapet kom frem.

– Etter flere års hardt arbeide er det befriende og godt endelig å se bildene hengt opp i de fine rommene i Galleri A. Besøket har vært overveldende, med mye salg og mange begeistrede tilbakemeldinger som gleder og inspirerer, tydeligvis et tema som berører. En utstilling er også et møte, og akkurat nå kjenner jeg dyp takknemlighet, avslutter Bonnevie.

Flere bilder av Mai Bente Bonnevie ser du HER

Reklame

Dette gir du til morsdagen