RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hanne Tyrmi (foran) står bak blåbærkunsten som sist torsdag kom fra Kina til Oppsal. Rektor Hilde Gran og Cornelia Torre Schau var raskt ute med å teste steinene som viser blåbærets ulike stadier. FOTO: Nina Schyberg Olsen
Hanne Tyrmi (foran) står bak blåbærkunsten som sist torsdag kom fra Kina til Oppsal. Rektor Hilde Gran og Cornelia Torre Schau var raskt ute med å teste steinene som viser blåbærets ulike stadier. FOTO: Nina Schyberg Olsen

Mange tonn med blåbær

Tvillingskolen Oppsal-Vetland kan glede seg over blåbær i skolegården, men ikke spis dem...

OPPSAL: I forrige uke ble en spesialsending fra Kina levert til tvillingskolen Oppsal-Vetland. Ut av en container kom fem blåbærskulpturer laget av mange tonn tunge stein, som i de påfølgende timene ble sirlig plassert rundt av kunstner Hanne Tyrmi.

Barndomsminner

Tyrmi er tidligere oppsalelev, og har brukt sine barndomsminner som inspirasjon for det brukervennlige kunstverket.

– Vi var tre søsken som gikk på skolen her, og vi hadde så høy blodprosent at helsesøster sendte med oss lapp hjem til mor der hun spurte hva vi ble fôra med. Det var blåbær! Vi gjorde ikke noe annet enn å spise blåbærgraut og drikke blåbærsaft, og mor var meget stolt, minnes Tyrmi.

Hun bodde i Kampheimveien og begynte på Oppsal skole i 1961.

– Da var det blåbærlyng her og vi lagde syltetøy på skolen, forteller Tyrmi.

– Vi flyttet da jeg gikk i syvende klasse, så jeg har ikke vært inne på skolen her siden jeg var barn. Men jeg kjente meg igjen med én gang. Den originale stemninga er her selv om skolen er trylla om.

Fem steiner

Skulpturen består av fem steiner, som viser blåbærets forskjellige stadier. Det er to blåbærstengler, en blåbærblomst, et blåbærkart og et svært blåbær som kan få elevene til å føle seg som "Putte i blåbærskogen".

– Oppsal skole er en bevaringsverdig naturskole med nær kontakt mellom inne og ute. Jeg tenkte jeg måtte ha noen naturlige former som kunne passe inn på furumoen her, samtidig som jeg ville snu litt på størrelsene, sier Tyrmi.

Hun er opptatt av at skulpturen skal sette igang fantasien og kunne brukes på mange forskjellige måter. Og ikke minst av alle elever - enten de er friske, døve eller multifunksjonshemmede.

– Denne skulpturen kan alle ta og føle på med alle sanser. Du kan sitte på den, ligge på den eller klatre på den. Og så varmer den om våren, sier Tyrmi.

Skolen fikk forslag til utsmykning fra fire forskjellige kunstnere, men valget var ikke vanskelig.

– Kravene var at utsmykningen skulle representere noe særegent ved området, være noe barn kan bruke i læringsperspektiv og noe man kan oppleve med alle sanser, forteller vetlandrektor Marit Dalbye.

Oppsalrektor Hilde Gran synes den nye skulpturen er morsom og som skapt for skolen.

– Den er veldig håndfast og "back to nature". De andre kandidatene var litt for flotte og moderne og kunne ikke brukes på samme måte. De krevde også vedlikehold på en helt annen måte enn disse steinene, sier Gran.

Involverte elevene

Tvillingskolens rektorer setter også pris på at Tyrmi har involvert elevene i prosessen, gjennom å sende et langt brev og bilder fra Kina der hun forteller om skulpturens tilblivelse.

– Det er viktig at elevene kjenner historien og får et forhold til skulpturen, sier Hilde Gran.

Da den store containeren med påskriften "China Shipping" ble levert i skolegården, var det derfor ingen tvil om at det var skulpturene som kom.

– Jeg har lært å si blåbær og skulptur på tegnspråk av to kjempesøte barn som sto og klappet da steinene ble heist på plass, forteller blåbærkunstneren Hanne Tyrmi begeistret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere