Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange tusen vil bevare gatekunsten i Oslo

Dette veggmaleriet ved inngangen til Folketeateret i Storgata har vært blikkfang for svært mange forbipasserende den siste tiden. Mange ønsker at gatekunsten får bli permanent.
Dette veggmaleriet ved inngangen til Folketeateret i Storgata har vært blikkfang for svært mange forbipasserende den siste tiden. Mange ønsker at gatekunsten får bli permanent. Foto: FOTO: Ole Walter Jacobsen
Den lovlige gatekunsten i Oslo er populær. Flere tusen ønsker nå at kunsten blir værende permanent.

T&J Art Walk går fra Majorstuen, gjennom sentrum, og til Grønland. Svært mange ønsker nå at veggmaleriene får stå permanent.

OSLO: På sosiale medier mobiliseres det nå for å la gatekunsten som har dukket opp i Oslo i kjølvannet av 22. juli få bli.

Facebookgruppa «Protect the art walk» tar til orde for å bevare fasadene som har blitt dekorert av noen av verdens fremste gatekunstnere permanent. Denne uken har medlemstallet eksplodert, og tirsdag morgen støttet over 6000 personer tiltaket.

Del på Facebook

Muligheter for forlengelse

«T&J Art Walk» består av en rekke veggmalerier satt opp rundt i Oslo, laget av noe av verdens ledende gatekunstnere, til støtte for organisasjonen Human Rights Watch og til ære for ofrene for terroren 22. juli.

I tillegg arrangeres det kunstutstilling på Blomqvist der salgsinntektene går til Human Rights Watch. Denne varer til 4. september.

Katinka Traaseth, som sammen med Johanna Beer utgjør T&J Art Walk, sier Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo har vært svært hjelpsomme og positive til prosjektet. PBE har godkjent at gatekunsten får stå i to måneder, noe som ifølge Traaseth kan forlenges om prosjektet får positiv tilbakemelding fra publikum.

SE BILDESERIE AV GATEKUNSTEN HER!

Kulturelt bidrag

– Vi har ingen planer om å søke om forlengelse av på den perioden vi har fått, men, som gatekunstelskere synes vi det er synd at veggmaleriene vil bli tatt ned, sier Traaseth.

Hun forteller at kunstnerne har brukt lang tid på veggmaleriene.

– Vi ser på det som et kulturelt bidrag. Det har definitivt gitt farge til byen.

– Vi mener at kultur og kunst er en flott måte å holde nasjonen samlet på, spesielt etter den tragiske terroren 22. juli. Nå som vi går inn i en mørkere periode på vinteren er det fint å ha noe å «lyse opp» byen med, sier hun.

Her finner du T&J Art Walk på Twitter

Må søke på ny

Senior informasjonsrådgiver i PBE, Atle Jan Larsen, sier det må søkes om forlengelse om gatekunsten skal få stå utover de tilmålte to månedene.

– Vi har behandlet søknaden etter Skilt- og reklameplanen for Oslo. Det er og lagt vekt på at kampanjen ikke er til et kommersielt formål og at kriteriene er at fasadene skal tilbakeføres etter en periode på åtte uker. Det er den tillatelsen som er gitt og skal den endres må det eventuelt inn en ny søknad, sier Larsen.

Del på Facebook

Kathinka Traaseth viser til at det over hele verden er eksempler på at gatekunst har blitt turistattraksjoner.

– Det er flott for oss å se at veggmaleriene har bidratt kulturelt til byen. Vi er utrolig rørte over at så mange personer blir involverte og av å se at gatekunsten har gitt et slik inntrykk på folk, sier hun.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!