*Nettavisen* Nyheter.

Mangfold i Oslos alkoholpolitikk

Jon Ole Whist (H)

Medieoppslag den siste tiden har skapt et entydig bilde av konsekvensene av utvidet åpningstid. Høyre mener det ikke er gitt at bråk og vold vil spre seg i samme takt som minuttviseren på klokken.

Mindre konsentrasjon av mennesker kan nemlig ha en positiv effekt på voldsstatistikken. Politiets voldsundersøkelser illustrerer nettopp behovet for forebygge store menneskeopphopninger. Mesteparten av voldsepisodene er registrert der flest mennesker ferdes. Arbeiderpartiet ønsker å stenge en time tidligere, dette vil føre til at enda flere mennesker trenger ut i sentrumsgatene samtidig.

Snart skal bystyret meisle ut nok et nytt skjenkeregime for Oslo. Det viktigste for Høyre-/ Frp-byrådets alkoholpolitikk er å fremme seriøs drift i utelivsbransjen og sørge for et trygt og mangfoldig tilbud til byens innbyggere. Dette er mulig ved å åpne for en skreddersøm i skjenkepolitikken der steder vurderes mer individuelt. I praksis betyr dette at steder i trafikkerte strøk kan få utvidet åpningstid for å redusere presset i sentrum. Hensynet til naboer skal likevel alltid veie tungt.

Et effektivt virkemiddel for å spre menneskemengden i sentrum er å sørge for at det finnes gode alternativer i nærmiljøene. De lokale utestedene bidrar også til et mangfoldig og variert tilbud. Mange flytter til byen nettopp for å komme nærmere utelivstilbudet. Alkohol assosieres med hygge og avslapning for de aller fleste. På utesteder nytes alkohol i kontrollerte former i motsetning til enkelte hjemmefester og nachspiel. En innstramming av åpningstider vil ikke bare begrense innbyggernes muligheter til en hyggelig kveld ute, det kan også føre til en økning av husbråk og overskjenking i hjemmet.

Jon Ole Whist

Sagene Høyres BU-gruppe/Høyres bystyregruppe, helse- og sosialkomiteen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.