RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OPPGITT: «Sykt» og «Helt vannvittig» var ord BU-leder i Vestre Aker, Elin Horn Galtung, brukte om byrådets budsjettforslag for 2011. Flere lokalpolitikere lover kamp. ARKIVFOTO
OPPGITT: «Sykt» og «Helt vannvittig» var ord BU-leder i Vestre Aker, Elin Horn Galtung, brukte om byrådets budsjettforslag for 2011. Flere lokalpolitikere lover kamp. ARKIVFOTO

Mangler 25,8 millioner

– Dette blir tøffere enn noen gang, sier BU-leder Elin Horn Galtung (H) om byrådets budsjettforslag for 2011.

VESTRE AKER: – Kartet stem-mer ikke med terrenget, sa bydelsdirektør Jan Olsen Nytveit, da han presenterte tallene for bydelsutvalget i Vestre Aker torsdag forrige uke. BU-leder Elin Horn Galtung lover kamp og politisk tautrekking i Rådhuset før endelig budsjett vedtas i desember.

Bydelene har de siste to årene hatt en økning på ca 60 personer med psykisk utviklingshemming over 16 år. Dette er en ressurskrevende gruppe som byrådet ikke har tatt med i regnestykket, mener Horn Galtung.

– En umulighet

– Dette er helt vanvittig. Disse personene ble jo ikke født i går. Bydel Bjerke «oppdaget» plutselig 30 beboere med slike behov i år, det samme gjorde Søndre Nordstrand i fjor, og har fått tilskudd for deres økning. Men totalbudsjettet er ikke økt. Det betyr at det samlete beløpet nå skal fordeles på cirka 60 flere mennesker.

– For oss betyr denne økningen i andre bydeler, at vi på to år får cirka 20 millioner mindre til vår gruppe medbeboere med så store pleiebehov. Det sier seg selv at det blir en umulighet, for dette er mennesker som ikke har store endringer i hjelpebehovet. Om det skjer er det dessverre som oftest til å trenge mer hjelp, mener Horn Galtung.

– Effektivisert nok!

– I tillegg foreslås det at vi kun får 80 prosent i kompensasjon for alder, mot 100 prosent før. Vestre Aker er bydelen med størst vekst i eldre over 90 år, og dette er en gruppe som ofte kommer i en pleiesituasjon. Men med et forslag om kutt for oss på vel syv millioner bare på denne vekten i kriteriesystemet, sier det seg selv at det kan få betydning for tjenestene vi kan gi, mener Horn Galtung.

Eksempelvis vil et omstillingsbehov for minus 25,8 millioner tilsvare kutting av cirka 40 årsverk. Uansett hvordan bydelen til slutt finner balansen, vil nedkjæringer i de store og sårbare postene som pleie- og omsorg, og barnevern, være uunngåelig.

– Jeg vet nesten ikke hva vi skal effektivisere lenger. Skal vi effektivisere bort brukerne? Dette budsjettforslaget vil ramme de svakeste gruppene, frykter Horn Galtung.

Tror på 10 mill.

Det endelig bydelsbudsjettet for 2011 vedtas i bydelsutvalgsmøte 16. desember. Før den tid vil flere lokalpolitikere være frampå og pushe beslutningstakerne i Rådhuset.

– Det vil bli politisk tautrekking. Jeg håper vi får de 25.8 millionene vi trenger. Men skal jeg være realistisk, med tanke byrådets harde innstramninger på grunn av manglende skatteinngang og de store overføringene på nesten 4 milliarder staten tar fra oss i Oslo til resten av landet, kan vi kanskje i beste fall håpe på rundt 10 millioner, tror BU-leder Horn Galtung. Det endelige bydelsbudsjettet for 2011 vedtas i bydelsutvalgsmøte 16. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere