Gå til sidens hovedinnhold

Mangler du julestemning?

Tivoli hjelper mot det meste. Også vissen julesteming.

Jeg ønsker meg flere Batman-spill til PlayStation, lesper Rasmus Johnsen (4) storøyd til Julemanden, som nikker godslig tilbake.

Smågutten har tatt plass i den enorme reinsdyrsleden i Tivoli, og her ramser han opp sine ydmyke behov og lengsler. Julenissen, en stor og tykk Coca Cola-versjon, byr god jul for titusende gang, mens han smilende vinker til seg neste tass. I november og desember gir den gavmilde kusken daglig audiens til de minste av parkens nærmere én million, og årlig økende, julebesøkende.

Lille Rasmus' mamma, Malene Johnsen, er en av mange som har vært her hvert år, helt siden "Jul i Tivoli" ble arrangert første gang i 1994:

Det er flott her for både små og store i julesesongen, så jeg vender stadig tilbake. Det er festlig for barna, og det er så utrolig vakkert pyntet her, peker hun utover de fargerike lys-dekorasjonene.

Gnistrende pryd

Tivoli har høstet mye heder for belysningen, og Poul Henningsen, lysdesigneren og arkitekten som var tilknyttet parken på 40-tallet, skal ha delt Tivoli-lyset i tre typer: "Lys til at se ved, belysning til at hygge sig i, og illumination til at sætte kulør på tilværelsen."

Fornøyelsesparken opplyses av nesten 115.000 lyspærer i sommerhalvåret, og det skrus på enda flere i mørketida. I julesesongen skinner over femten kilometer lyslenker, lykter og lamper, hele 450.000 lyspunkter, over juleparadiset.

Det er helt fantastisk å se når alle lysene tennes, stråler Evgenia Borzylova.

Men det er veldig kaldt her, stammer hun fram mellom klaprende tenner.

Den ukrainske studenten knipses kjapt av venninnene foran det enorme, skinnende juletreet, før de hutrer videre til et av mange glødende bålfat, omtenksomt satt ut for at gjestene skal holde koken. Temperaturen i jule-Tivoli er best egnet for friskuser, både ute og inne, så det lønner seg å kle seg godt.

Barnslig moro

Skåldhet kakao, brente mandler, lune epleskiver og varmende voksengløgg går unna i dampfart i parken, og fås kjøpt over hele det 80.000 kvadratmeter store området. Utvalget av julestemning for øvrig fargeglad nips, blinkende nisseluer, ringlende bjeller, trekkopp-reinsdyr, batteridrevne julegnomer er nesten like overveldende.

Jeg har solgt nisser her i tre år, og det er god business ja, gliser rødkledte Henrik Møller i "Nisseboden", en av Tivolis mer enn 70 sesongboder.

Vi henvender oss jo primært til barna, men det er like mange voksne som handler her, forteller han, og skrur opp ryggen på en "Mooning Santa".

I nærliggende Nissekøbing, det store teltet stappfylt med Danmarks største samling mekaniske nisser, myldrer det i alle aldre. Her sluses enslige og unge, besteforeldre og nybakte fedre, tenåringer og familier i flere generasjoner inn til herlighetene, høye på sukret risgrøt og sterk rødsaft.

Og nissene de nikker og de smiler og de er så glad at det kan gå rundt for enhver.

Klassisk jul

Fra et roligere hjørne dreier den gammeldagse Musikkarusellen i sakte fart, og fredelige julesanger gir inntrykk av klassisk jul. Den bitende kveldskulda har satt ildrøde avtrykk på Nicoline Elkjær Brinchs kinn, men femåringen velger seg målbevisst en tradisjonell sirkushest, og saler på med tindrende drømmeøyne.

Vi har vært her helt siden i morges, og har fått med oss både Odinexpressen og Rutschebanen i tillegg til alt som snurrer, ler mamma Julie.

Så selv om vi er blitt litt trette, har det vært så sjov at jeg er sikker på at vi kommer igjen.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk