Gå til sidens hovedinnhold

Mangler frivillige besøksvenner

Mandag 12.januar fylte Besøkstjenesten i Oslo 60 år og de registrerer at stadig flere ønsker besøksvenner. Ventelistene er større enn antall frivillige, sier Mona Henriksen i Oslo Røde Kors.

Hun er leder for rekruttering og kommunikasjon i Oslo Røde Kors og merker at behovet for en besøksvenn har gradvis økt de siste årene. I høst hadde de 130 mennesker på venteliste, noen hadde til og med ventet i over to år.

Vi måtte til slutt gå til det skritt å ha en midlertidig stopp for søknad om besøksvenn, opplyser hun.

Leder for besøkstjenesten, Stine Pernille Kjos, sier til Lokalavisene Oslo at det var en forferdelig situasjon de var inne i.

Det å se at enkelte hadde stått to år på venteliste var forferdelig. Derfor tok vi noen grep i høst og gikk ut i media med å søke frivillige. Etter det har vi merket at flere har meldt seg som besøksvenn, opplyser hun.

60-årsjubilant

Mandag 12.januar var det 60 år siden hjemmetjenesten ble etablert i Norge. Inspirasjonen fikk de fra USA og de pleide å besøke mennesker på sykehuset i starten. Siden den gang har de utviklet seg.

Nå vier vi fortsatt litt tid på å besøke mennesker på sykehus, men hovedsakelig er besøksvennene hjemme privat hos folk, sier leder for besøkstjenesten, Stine Pernille Kjos, til Lokalavisene Oslo.

Hun forteller at det stort sett er eldre mennesker som trenger en besøksvenn, men at man også ser at yngre mennesker har behov for det.

Over 80 prosent av de som trenger en besøksvenn er over 60 år, mens resten er under. Den yngste er 21 år, opplyser Stine Pernille.

Lederen forteller at behovet er godt spredd over hele byen, men de mangler en del frivillige i Bydel Østensjø.

Østensjø er en litt spesiell bydel, siden det er en eldre befolkning som bor der. Her har vi dessverre forholdsvis få frivillige, sier hun og oppfordrer innbyggere i Østensjø tilå melde seg som besøksvenn.

Les mer om Besøkstjenesten i Oslo her

Godt samarbeid

Oslo Røde Kors har gjennom 60 år hatt tilbudet med en besøksvenn. Men det er ikke bare de som tilbyr denne tjenesten.

Oslo Røde Kors har et godt samarbeid med flere instanser. Vi har blant annet godt samarbeid med diverse menigheter, Frivillighetssentralen og Frelsesarmeen, sier Stine Pernille.

Det viktigste er å hjelpe de som trenger hjelp.

Samarbeidet fungerer utmerket. Om vi ikke har kursplasser ledig, så henviser vi de til noen andre, sier Stine Pernille.

Bli kjent med byen

For å bli besøksvenn må man gjennom et kveldskurs over fire dager og det forventes at man minimum besøker vennen to timer annenhver uke. De to representantene fra Røde Kors Oslo sier at man kan velge selv hvor i Oslo man ønsker å være venn.

Man velger selv hvilken bydel man ønsker å være i. Men man har en flott mulighet til å bli enda bedre kjent i områder man ikke ferdes i til vanlig, sier Mona Henriksen.

Vi har for eksempel en dame fra Majorstuen som fikk en besøksvenn på Grorud. Hun var kjempeglad for at hun hadde fått denne sjansen til å bli bedre kjent med en annen bydel, sier Stine Pernille.

Hva er de vanligste spørsmålene dere får fra folk som lurer på om de skal bli besøksvenn?

De lurer ofte på hvor lang tid de må bruke og om det er muligheter for avbrekk. Vi forventer minimum to timer annenhver uke og man kan ta ferie uten problemer. Det viktigste er at man er tydelige med oss, sier Stine Pernille.

Hvem trenger besøksvenn?

Mange opplyser de er ensomme og vil ha noen å snakke med. Men det finnes folk som er dårlige til beins og trenger hjelp til å gå ut. Og så finnes det folk som ikke tør å gå ut uten at noen er med, avslutter lederen for besøkstjenesten i Røde Kors Oslo, Stine Pernille Kjos.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger