RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mangler varetektsplasser – kriminelle slippes fri


Påtaleleder ved Majorstuen politistasjon, Trude Maren Buanes, forteller at politiadvokatene daglig sliter med mangelen på varetektsplasser.
Påtaleleder ved Majorstuen politistasjon, Trude Maren Buanes, forteller at politiadvokatene daglig sliter med mangelen på varetektsplasser. Foto: Foto: Camilla Svendsen
Oslo har prekær mangel på varetektsplasser. Det betyr at kriminelle slippes fri, mens andre ikke fengsles i det hele tatt. Det gir politiadvokatene hodepine.

MAJORSTUEN: Hodepinen, som gjør arbeidshverdagen vanskelig, går utover resten av samfunnet, ifølge påtaleleder ved Majorstuen politistasjon, Trude Maren Buanes.

Den daglige kampen om varetektsfengslinger gjør advokatene frustrerte. Buanes mener situasjonen er blitt verre den senere tiden.

– I hele vinter har vi slitt med for få varetektsplasser. Det er blitt en stor arbeidsbelastning og byrde for påtalejuristene på Majorstuen politistasjon, sier hun.

Hun er tydelig på at noe må gjøres for å bedre situasjonen, og ønsker flere fengselsplasser, eventuelt doble celler.

LES OGSÅ: Flere menn pågrepet for gullsmedran

Rømmer landet

Majorstuen politistasjon har 37 personer varetektsfengslet, 27 av disse er utlendinger, som politiet antar vil forsvinne dersom de blir sluppet ut. 22 av disse er tatt for grove innbrudd i boliger i hele Oslo.

Buanes forteller at dersom disse mobile vinningskriminelle løslates, rømmer de gjerne landet. Da hjelper det lite å etterlyse dem.

– Vi har eksempler på at det har skjedd. En gang måtte vi slippe tre personer som hadde blitt arrestert for to innbrudd som alene er nok til en dom på ett til to år. Det var ikke nok varetektsplasser, vi måtte løslate dem og de stakk av, sier Buanes.

Motarbeidet

Den ene ble uttransportert. De to andre er nå utenfor politiets kontroll.

LES OGSÅ: Juristene slutter– Saker må henlegges

Politiadvokatene må sette kriminelle handlinger opp mot hverandre, dersom det ikke er varetektsplasser. Om en person må inn i varetekt, kan det hende at en annen må løslates for å gi plass.

For Buanes og hennes kolleger er varetektsfengsling en del av jobben for en trygg hverdag i hovedstaden.

– Når vi ikke får plassert noen i varetekt, føles det som en motarbeidelse, sier hun.

Frykt for nye lovbrudd

Politiadvokatene må daglig vurdere om det er verdt å fengsle noen som er siktet. Det er så få plasser at fanger har blitt løslatt på grunn av plassmangel. Med andre ord, kriminelle personer har sluppet fri mens de venter på rettssak, og dermed kan det hende at nye lovbrudd begås.

– Personer som er siktet settes i politiarrest frem til det er en ledig varetektsplass. Som oftest vil forsvareren be om løslatelse derfra, forklarer Buanes.

Det betyr ekstraarbeid for politiadvokatene. De må bruke tiden sin til å gå i retten for at den siktede fortsatt skal kunne holdes i arrest, i stedet for å kunne jobbe med selve saken, begjæring om varetektsfengsling, forberedelser til fengslingsmøte i samme sak, eller andre kriminalsaker.

Saker blir henlagt

Buanes forklarer at dette betyr to runder i retten for politiadvokatene. De må først inn i retten for å holde fangen i arrest. Så kommer den opprinnelige rettsrunden hvor det begjæres varetekt.

– Fordi dette stjeler tiden til advokatene våre, risikerer flere saker å bli henlagt på grunn av kapasitet, mener Buanes.  

– Advokatene får en høyere terskel for å kreve noen varetektsfengsel fordi de vet at det er så få plasser, legger hun til.

LES OGSÅ: Noen kjører rundt i Oslo med Ciscomars stjålne bil - saken er henlagt

Fulle fengsler

Alle fengslene i landet kan brukes til varetektsfengsling. Om det er plass. Buanes forteller om personer som har blitt plassert mange mil unna.

Dette kan fort bli tungvint, da fengslingsmøter og annet må tas over videolink. Og når rettsaken kommer opp, skal personen fraktes til og fra, noe som koster samfunnet penger.

LES OGSÅ: Politiet fant bildekk under en busk

Kriminalomsorgen har ikke øremerkede plasser til varetektsfengslinger. Primært brukes Oslo fengsel til dem som er fra Oslo, til tross for at dette er et ordinært fengsel.

Espen Michelsen i Kriminalomsorgen bekrefter at fengslene er fulle. Han forteller at behovet varierer.

– Men ved akutte behov er det lite fleksibilitet. Faktum er at fengslene er fulle, sier Michaelsen.

Vil utvide fengsler

Justisdepartementet vil bygge nye fengsler. Det jobbes nå med en stortingsmelding som skal legges frem til høsten. Likevel vil ikke dette løse problemene raskt nok, mener statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

– Vi jobber derfor også med kortsiktige løsninger, som å utvide de fengslene som allerede eksisterer, sier Brein-Karlsen.

Han forteller at kartleggingen av fengslene er godt igang.

– Vi mener vi har fått en god oversikt over hvilke fengsler som kan utvides, sier Brein-Karlsen.

Vanskelig å finne plasser

Dette skal departementet ta med seg videre i budsjettforhandlingene.

– Jeg har stor forståelse for frustrasjonen til politiadvokatene og vi jobber på spreng for å finne løsninger. Da vi tok over departementet så vi at situasjonen ikke er god nok. Det er ikke blitt satset på fengselsplasser på åtte år, sier Brein-Karlsen.

Han forteller at siden Frp tok over departementet i fjor er det blitt opprettet 88 nye fengselsplasser, hvorav 20 av dem er i Oslo.

– Det er likevel vanskelig å oppdrive ledige plasser og slik skal ikke en politiadvokat måtte leve med i arbeidshverdagen. Til tross for alt det gode arbeidet, må de ofte sette kriminelle opp mot hverandre. Det er alvorlig. Vi har startet på jobben med å korte ned soningskøene på alvor, kommenterer Brein-Karlsen.

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Reddet frosker fra den sikre død

Boliger skal finansiere idrettshall

Politiet nær ved å bli påkjørt av biltyv

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere