Manglerud bad er stengt på ubestemt tid

TOMT BAD: Christin Kjosmoen er alene i Manglerud bad. Forrige uke stengte Undervisningsbygg badet på grunn av skader på bygget.

TOMT BAD: Christin Kjosmoen er alene i Manglerud bad. Forrige uke stengte Undervisningsbygg badet på grunn av skader på bygget. Foto: Foto: Ingjerd Sørlie Yri

Manglerud bad ble umiddelbart stengt etter at det ble oppdaget forskyvninger i ytterveggen. – Jeg har full forståelse for avgjørelsen, men det får store konsekvenser for svømmeundervisningen og for oss som drivere, sier Christin Kjosmoen i Neptun drift.

SKJEVHETER I BYGGET: Ytterveggen har forskjøvet seg på grunn av frost. Farene dette kan medføre, har vært avgjørende for at Manglerud bad nå er stengt. Foto: Foto: Ingjerd Sørlie Yri

MANGLERUD: – Vi har fått i oppdrag av politikerne å utrede mulighetene for å holde Manglerud bad åpent noen år til, det vil si hva som må til av utbedringer og rehabilitering, forteller Marit Thorsen, kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg Oslo KF.

Men under en befaring for to uker siden ble det oppdaget en feil med en vegg. De fikk mistanke om at noe var alvorlig galt, og det viste seg at en frostskade har ført til forskyvninger i toppen av den ene teglsteinsveggen.

Av hensynet til sikkerheten ble bygget stengt.

– Det er umulig å si om dette kunne ha skadet noen, men når vi ikke kjenner konsekvensene er det vår plikt å stenge, sier Thorsen.

Må avlyse svømmekurs

Christin Kjosmoen i Neptun drift AS, som driver bassenget, måtte stenge umiddelbart torsdag.

– Nå før sommeren er det høysesong for bassenget. Omkring 900 barn er i uka, vi har livredningskurs, instruktørkurs for svømmelærere og andre aktiviteter, forteller Kjosmoen, som også driver svømmeskolen Neptuns barn.

Hun har tatt kontakt med andre svømmehaller for å undersøke mulighetene for å opprettholde noen av tilbudene andre steder, men foreløpig har hun kun fått avslag.

– For å drive livredningskurs må bassenget være fire meter dypt. Det er det her på Manglerud bad, men ikke ved så mange andre svømmehaller, forteller Kjosmoen.

Manglerud bad har vanligvis åpent hver dag, men nå er bassenget tomt for folk, og på døra står det en lapp om at badet er stengt. Kjosmoen hadde selv ikke oppdaget forskyvningene i veggen høyt opp på taket på utsiden av bygget.

– Dette er kjempetrist for publikum og hvis stengingen blir langvarig kan det føre til at det blir kroken på døra for oss som drifter stedet, sier hun.

Det har lenge vært usikkerhet rundt badets fremtid, om det enten skal totalrenoveres eller rives og bygges nytt.

– Vi har stengt badet i sommermånedene tidligere for oppgradring. Og det har vært vurdert om badet skal stenges ett år for renovering, men jeg var ikke forberedt på at badet ville stenge så brått, sier driveren.

Stor støtte

Det er ikke bare Kjosmoen som er engasjert i badet, hun har fått mange henvendelser fra trofaste brukere de siste dagene. Facebook-gruppen Nei til permanent nedleggelse av Manglerud bad har nesten 1.500 medlemmer.

– Jeg er overveldet over engasjementet. Det er mange som er engstelig for at det skal stenge for godt, sier hun og oppfordrer flere til å like Facebook-gruppen.

Kjosmoen vet ikke hva hun skal tro om fremtiden til Manglerud bad.

– Det er gammelt, men det er en egen stemning i badet. Selv er jeg blitt involvert i samfunnet her, Manglerud er i mitt hjerte.

Nå jobber Undervisningsbygg og fagfolk med å kartlegge omfanget av forskyvningene, og skal komme med anbefalinger om hvilke utbedringer som må til for å gjenåpne badet.

Etter påske regner man med at anbefalingene er klare. En tilstandsvurdering av hele bygget er også under utarbeidelse for å angi hva som må til for å holde badet åpent i flere år fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag