RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mann (43) tatt med 7 millioner falske sigaretter

Tollvesenet beslagla i fjor nær sju millioner sigaretter da de slo til mot et lager i Ekeberganlegget.

BEKKELAGET/GRØNLAND/OSLO TINGRETT: Det var den 17. desmeber 2009 Tollvesenet gjennomførte en kontroll i et lager i fjellanlegget på Ekeberg/Bekkelaget.

Her ble det funnet 6.873.000 sigaretter, som ved korrekt import ville utgjort mer enn 17 millioner kroner i avgifter.

Den 43 år gamle mannen som var tiltalt i saken var selv til stede under kontrollen og var tydelig nervøs da tollerne inspiserte en rekke kartonger med tepper merket med navnet på mannens forretning på Grønland.

Sigarettene var falske og trolig produsert i Kina.

I retten forklarte mannen at han ble truet av to andre menn til å oppbevare sigarettene, men tingretten er ikke i tvil om at 43-åringen står bak smuglingen og oppbevaringen av sigarettene.

Pirat-tv

Under etterforskningen av mannen kom politiet i fjor sommer over en pirat-tv-virksomhet på en hybel i Bærum hvor det var satt opp servere for videreformidling av tv-signaler.

Gjennom sin forretning på Grønland skal 43-åringen ha solgt mer enn 5.000 dekodere og abonnementer som gjorde at kundene kunne ta inn en rekke tv-kanaler ulovlig.

Politiet mener virksomheten har omsatt for rundt 17 millioner kroner. Mannen svarte på tiltalepunktet med at politiet hadde fabrikkert bevis mot han.

Hvitvasking

43-åringen har de siste årene hatt et betydelig overforbruk i forhold til den som er oppgitt som skattbar inntekt. Han forklarte i tingretten at dette skyltes penger overført fra utlandet, men tingretten mener mannens forklaring er så vag at de ikke fester lit til den.

Tingretten mener 43-åringen skal straffes for hvitvasking av rundt 10 millioner kroner.

Mannen var også tiltalt for brudd på bokføringsloven, smugling av vaskepulver som ble pakket om i Omo- og Ariel-pakninger og videresolgt, for ikke å ha deklarert en tv og en dvd-spiller og for å ha ansatt en person uten arbeidstillatelse.

Får ikke drive forretning

Tingretten mener det ikke finnes rettspraksis i Norge som dekker sigarettsmugling i den skala 43-åringen sto bak.

Oslo tingrett avsa nylig en enstemmig dom hvor 43-åringen ble dømt til seks års fengsel for brudd på tolloven, hvitvasking, brudd på varemerkeloven og bokføringsloven og for å ha ansatt noen uten arbeidstillatelse.

Mannen ble også dømt til inndragning av i alt 15 millioner kroner inkludert et hus i Rælingen, samt utstyret som ble brukt til videreformidling av tv-signalene.

Han får heller ikke på ubestemt tid drive selvstendig næringsvirksomhet, da tingretten mener at forholdene han dømmes for med all tydelighet viser at han ikke er skikket til å drive forretning.

Han må også betale erstatning på 150.000 kroner til de to vaskemiddelfirmaene som eier varemerkene Omo og Ariel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere