Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannemote i bakken

SNØSTOPPER: Den gule heldressen fra Norrøna er godt synlig i skibakken. Prisen er 8499 kroner, men da får du trelags Gore-Tex og solid ripstop. Den er komfortabel, og snøen slipper ikke inn. POC hjelm (1899 kroner), Oakley Crowbar skibriller (1445 kroner) og Norrøna Narvik skihansker (999 kroner).
SNØSTOPPER: Den gule heldressen fra Norrøna er godt synlig i skibakken. Prisen er 8499 kroner, men da får du trelags Gore-Tex og solid ripstop. Den er komfortabel, og snøen slipper ikke inn. POC hjelm (1899 kroner), Oakley Crowbar skibriller (1445 kroner) og Norrøna Narvik skihansker (999 kroner). Foto: Carl Martin Nordby
Gul heldress ned bakken. Rutemønstret skjorte og «tøffelstøvler» på afterski. Da er du fjellets fryktløse fyrste i vinterferien.

CHICKENRUN: Start påskemarkeringen nå!

TØFFELSTØVEL: Den tyske Zdar-skoen er inspirert av Sibir-vinteren. Den er laget av ull og skinn, og har en grovmønstret gummisåle. 2598 kroner hos Lille Vinkel Sko.

– Vel, heldressen må ikke absolutt være gul, altså, påpeker moteredaktør John Ødegård Jensen i mannebladet FHM.

I mange år har det vært forbundet med skam og påskekyllinger å ikle seg gult i skibakken.

– Men fargen er tilbake for fullt nå. Jeg vet ikke om jeg liker det helt, men har man litt frisk brunfarge i ansiktet er det jo fint.

– Ellers har designerne av skiklær dempet bruken av neonfarger. Det er fortsatt mye sterke farger, men nyansene er litt roligere. Det går mye i rødt, blått, grønt eller hvitt. Men det er kanskje aller mest av svarte skiklær, sier moteredaktøren.

Ødegård Jensen understreker at heldressen, eller «one piece» som fagfolkene kaller den, er kommet som et skudd i år – både som ytterdress i skibakken og som kosedress foran TV-en.

– Hel skidress er fint, det. Men det er kanskje kulest hvis du er 19 år, sier han.

Holder snøen ute

Trond Høitomt, nestleder ved Norrønas flaggskipbutikk i Oslo, er ikke enig i aldersbegrensningen.

– Vi har hatt heldressen siden 2007, men i vinter har det virkelig tatt av. Det er nok mest de som kjører veldig mye, og da spesielt de som kjører mye offpiste, som kjøper heldressen, forteller nestlederen.

Ved løssnøkjøring eller fall kan snøen finne veien inn mellom jakke og bukse, selv med de gode snøstopperne som de fleste skijakker og skibukser har. Med heldress, som Høitomt selger i fargene gul, lilla og mørkeblå, kommer det ikke snø inn mellom klærne.

Han legger til at den solide hetten hindrer snøen å komme inn ved halsen. Og håndgamasjene, som tres over tomlene, holder skidressens armer på plass ned mot hånden.

– Håndgamasjer er det på nesten alle vår ytterjakker og fleecejakker og fleecegensere, reklamerer han.

Tynn, men varm

Både heldressen og Norrønas Lofoten-jakke og – bukse er laget i det som kalles trelags Gore-Tex. Stoffet er tynnere enn man kanskje er vant med når man kjøper skiklær.

– Det er meningen at det skal være tynt. Du må ha lag på lag med varme klær under, for eksempel fleecetøy og ett eller to lag med ull. Heldressen er både vindtett og vanntett, og ytterstoffet i ripstop er veldig slitesterkt. Den er behagelig å kjøre med, og varmere enn man skulle tro, sier Høitomt.

Produktdirektør Lars Tomas Tveit i Gresvig (G-Sport, Intersport og Sportshuset) forteller at det fortsatt kjøpes mest av skiklærne i to deler, altså jakke og bukse.

– Det har gått mye i Gore-Tex i vinter. Ellers er dunjakke fortsatt veldig populært. Det er snowboarderne og jibberne som styrer motebildet, og de vil helst ha store og lange skijakker, enten det er dun eller ikke.

– Luer er dessuten et viktig moteelement, og vi har sett en del utskiftninger i år. Knalle blåfarger, grønn, oransje og lilla er det vi har solgt mest av. Ellers er det en del retromønster og retrofarger i både luer og gensere, forteller Tveit.

Etterskifesten

Men hva skal man ha på når man drar på afterski, og tar av seg skijakken og skistøvlene man har kjørt i bakken med?

FHMs John Ødegård Jensen anbefaler «tøffelstøvelen» Zdar.

– Dette er arvtakeren til Ugg-støvelen. Den tyske designeren av Zdar-skoen har hentet inspirasjon fra Sibir. Den har gummisåle og ullfot, og ser ut som en krysning mellom en tøffel og en støvel, forteller Ødegård Jensen.

Han legger til at rutemønstrede skjorter, à la lumberjack, holder stand.

– Her er det fortsatt sterke farger som gjelder, men det er mindre av de signalfargene vi så i fjor høst. Ellers kommer jeansskjorte som et lyn nå. Det var populært på slutten av 1980-tallet, men det er det ingen som husker lenger, ler han.

Og skulle det være veldig kaldt, anbefaler moteredaktøren grovstrikkede og høyhalsede gensere.

– Ellers er skjerf, og da gjerne så lange som mulig, veldig hot. Og hals – du vet den som moren din tredde over hodet ditt da du gikk i barnehagen – er nå også tillatt for voksne menn, avslører han.

Mange butikker har for øvrig fått inn vårmotene, og en del av vinterklærne er på salg.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!