RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannlige ballettpiker og tørkede hender


 
 
Utstillingen «Universitetsliv» gir et unikt historisk innblikk i hvordan studentlivet var på 1900-tallet.

TØYEN: Frem til 15. september har publikum tilgang til unike historiske fotografier, som står utstilt på Tøyen hovedgård i Botanisk Hage. Daglig leder av Museum for Universitets- og vitenskapshistorie (MUV) er ikke i tvil. Dette bør mange få med seg.

– Utstillingen viser det brede mangfoldet i Universitets rikholdige historie. Jeg tror utstillingen vil ha allmenn interesse. Bildene favner et stort spenn, sier han.

Mannlige ballettpiker

De omlag 30 bildene er et utstnitt av museets samling på 22.000 bilder. Alt fra forelesninger i anatomi, lystig revy og potethøsting i krigsårene skildres. En stor andel av bildene er donert av privatpersoner. Ofte kan fotografen og de på bildet være ukjent. Men i den grad det har latt seg gjøre, har Johansen og hans stab drevet detektivarbeid for å nøste tråder. De utroligste historier skjuler seg bak bildene.

– Min favoritt er dette med ballettpiker. Ser man nærmere på bildet, er det noe som ikke stemmer helt. Det er menn kledd ut som ballettpiker, forteller han småhumrende.

Kroppsdeler

Det bildet har sin egen spesielle historie. Studentenes revyforestilling fra 1909 ble en braksuksess, ja så suksessfylt at man dro ut på turné.

– Et annet interessant bilde er fra forelesning i anatomi 1914. Det er påfallende hvor mange kvinner som er tilstede, faktisk en tredjedel. Her kan du også se tørkede hender på pulten, forteller han ivrig.

Potethøst

Noen av bildene er glimt fra Botanisk hage, og på et bilde kan du se potetinnhøsting i krigsårene.

– Alt som kunne avses av arealer ble pløyd opp. Det var mangel på mat og man trengte mye grønnsaker for å holde liv i studentene, forteller Johansen.

Studenter i tangodans kan også besiktiges på fotoutstillingen. Trolig danses det i glede over krigens slutt.

– Vi kom i kontakt med en dame som fortalte oss at de nok danset argentinsk tango, ikke skandinavisk. Det kan visstnok sees på dansetrinnene, forteller han.

– En slik fotoutstilling er litt av et detektivarbeid. Ofte vet ikke noe som helst om fotografen, hvem som er på bildet eller sammenhengen det er tatt i. Det er vårt håp at folk som besøker utstillingen kan gi oss mer informasjon, avrunder han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere