Gå til sidens hovedinnhold

Manuell går for gull i blodig NM

Lærling Manuell Mendez (22) er en av flere som representerer Oslo i kjøtt-NM.

OSLO/ÅLESUND: Førstkommende torsdag er det for 15. gang duket for norsk kjøttmesterskap i Ålesund. Fra hovedstaten stiller i år fire deltakere som alle skal kjempe om topplassering under årets blodigste norgesmesterskap.

En smak av Peru

En av dem er 22 år gamle Manuell Mendez fra Meny Oslo City.

– Jeg gleder meg veldig! Jeg trener omtrent hver dag, 2-3 timer etter jobb. I tillegg trener jeg på søndager, da kan det fort gå med 8 timer, forteller Mendez til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

Les også: – Jeg er så innmari glad i kjøtt


Mendez måtte trekke seg fra NM i fjor på grunn av en senebetennelse. Derfor har han ekstra store forhåpninger i år.

– Jeg går selvfølgelig for gull og håper at kreativiteten i maten min skal overbevise dommerne, sier Mendez, og avslører at det er ikke umulig at han lurer inn noen hemmeligheter fra Peru, hvor han har sitt opphav.

Fagkunnskap viktig

Hoveddommer fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen, forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tøffe uttakskonkurranser.

– I år har vi hatt tidenes hardeste uttak. Det er tydelig at det gir status å delta. Spesielt blant lærlingene blir det spennende å se hva de får til innovasjonsmessig. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han.

Mangfoldige kilo kjøtt gjøres i løpet av få timer om til lekre retter og delikate ferskvareprodukter under NM i kjøttfag. Nå skal nemlig Norges beste butikkslakter kåres.

Totalt åtte lærlinger og seks svenner eller faglærte arbeidere i kjøttbransjen skal konkurrere i to separate klasser. I sistnevnte klasse har dommerne i år valgt å legge inn nye råvarer, blant annet lam, som stiller større krav til deltakernes skjæreferdigheter.

– Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer i forkant av mesterskapet. Derfor har vi økt vanskelighetsgraden betydelig. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene – alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, forteller Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Øker fagstoltheten

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen.

– En konsekvens av dette er at nivået på produktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken blir enda høyere. Det handler om å tilberede produktet og klargjøre råvarene på en måte som sikrer kunden suksess på kjøkkenet. Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Frykter tøff konkurranse

Med to lærlinger og like mange svenner er Oslo i år det fylket som er sterkest representert i Norgesmesterskapet i kjøttfag. Kamilla Bjørklund (22) fra Jacob’s på Holtet deltok i fjorårets EM, og er i år en sterk kandidat til medaljekampen i klassen for svenner.

– Jeg går i alle fall for pallplass, sier Bjørklund, til tross for at hun nylig har pådratt seg en brannskade under matlaging på jobb.

Men selv om Bjørklund har store ambisjoner før fredagens mesterskap, er hun ikke i tvil om at konkurransen blir tøff. – Jeg vet blant annet at Anette Eriksmoen fra Centra Colosseum blir en hard motstander, sier hun, men håper at erfaringen fra fjorårets europamesterskap vil gi henne en fordel.

– Jeg har min styrke i skjæringen, og satser på litt kreativ nytenkning, røper Bjørklund.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden