RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Marco» begynte med hasj som 12-åring


«Marco» (16) prøvde hasj første gang da han var 12 år. Nå ønsker han å slutte av respekt for familien.
«Marco» (16) prøvde hasj første gang da han var 12 år. Nå ønsker han å slutte av respekt for familien. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
Som 12-åring røykte han hasj for første gang. Senere begikk han ran for å få penger til bruket. Nå, som 16-åring, ønsker han å slutte.

TROSTERUD: I Alna feltteams lokaler på Trosterud sitter «Marco» (16). Feltarbeider Patrick Monclair, ved siden av, har han møtt mange ganger, ettersom han valgte å delta på et urintestingsprogram etter å ha blitt tatt av politiet som 14-åring.

 
 

Kjøpte ved Akerselva

Ved slutten av åttende klasse røykte «Marco» nesten hver dag. Første gang han prøvde var han 12 år. Som 13-åring kjøpte han hasj ved Akerselva.

– Moren min gråt da hun fant det ut, sier han forsiktig.

Vi stjal noen pakker fra et postkontor, og vi ranet noen gutter som var et par år eldre enn oss

Det var hun som først uttrykte bekymring for sønnen overfor feltteamet.

– Vi brukte tid med henne slik at hun ikke skulle bli overbekymret og presse vekk sønnen, men heller ha en åpen dialog med ham omkring røykingen, sier Monclair.

Les også: Slik påvirkes du av cannabis

Trenger informasjon

«Marco» ønsker å slutte helt. Han begrunner valget med respekt for familien og at hasjrøyking ikke er akseptert i det samfunnet vi lever i.

– Hvis det var alkohol jeg drev med og det var ulovlig så ville folk gått mot meg om det også, men alkohol er lovlig så da kan du gjøre det så mye du vil uten at noen bryr seg, sier han.

Den alderen «Marco» er i nå, når hjernen utvikles, er perioden hasj gjør størst skade.

– Det er små tilfeldigheter som gjør om hasjbruket ditt blir lagt merke til. Derfor trenger også foreldre informasjon, slik at de kan se faresignalene tidlig, sier Monclair.

Les også: Vil ikke kriminalisere ungdom

Begikk ran for å få penger

Da «Marco» var 12–13 år gikk han gjerne sammen med fire-fem kompiser med 50 kroner hver. Så gikk de til Akerselva. Etter hvert begynte folk å ty til kriminalitet for å få penger til hasj. Noen ganger ranet de folk. Andre kompiser kjøpte inn og solgte halvparten.

– Jeg ble tatt av politiet for to ran i åttende klasse. Vi stjal noen pakker fra et postkontor, og vi ranet noen gutter som var et par år eldre enn oss, så ble vi tatt av politiet, sier «Marco».

Nå må han urintestes jevnlig, til feltteamet ser at han er rusfri over en lengre periode.

Foreløpig har «Marco» hatt flere tilbakefall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest