RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GLEDESSPREDER: Marco Grieser-Rønnevig synes ikke at kunst nødvendigvis skal være mørk og «seriøs». FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
GLEDESSPREDER: Marco Grieser-Rønnevig synes ikke at kunst nødvendigvis skal være mørk og «seriøs». FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Marcos magiske verden

Marco Grieser-Rønnevig har reist verden rundt som kunstner. Nå har han tatt med bildene sine til Vålerenga for å gjøre oss nordmenn glade.

VÅLERENGA: – Første gang jeg var i Norge spilte jeg trekkspill på Karl Johan for å tjene litt penger, mimrer Marco Grieser-Rønnevig og ler.

Den tyske kunstneren, som for øvrig snakker upåklagelig norsk, sitter i bakgården på Smia Galleri der han viser sin nye utstilling. En utstilling som framfor alt skal gjøre folk glade, ifølge kunstneren selv.

– Kunst er veldig ofte mørkt og seriøst. For meg var det viktig å lage bilder som uttrykker positive følelser. Akkuret dét er kanskje vanskeligere enn folk tror. Den er en tynn linje mellom hva jeg forsøker å uttrykke og det å lage bilder som oppfattes som «cheesy», forklarer Marco.

Verdensvant

Som ung hadde han en romantisk drøm om å bli kunstner i Paris. I stedet gikk turen til England, Afrika, og etterhvert også Norge.

– Det føles som jeg har bodd overalt, bortsett fra i Paris. Jeg kom til Norge første gang i 1999 etter anbefaling fra en studievenninne som kom fra Alta. Da bodde jeg i Oslo, men syklet både til Trømsø, Lofoten og Alta. Jeg ble umiddelbart veldig fascinert av dette landet!

Marcos fascinasjon gjenspeiles også i de fargerike bildene som henger på røde mursteinsvegger inne på Smia. Både Oslos rådhus, vikingskip og Aker Brygge har blitt foreviget i hans malerier.

Se flere av Marcos bilder her!

– Det var en fantastisk opplevelse å være her og få stille ut bildene mine. Jeg jobbet på Bama på morgenen, spilte trekkspill på ettermiddagen og malte på kvelden, forteller han entusiastisk.

Ferie på Furuset

Men det var mer enn flott natur og spennende vikinghistorie som holdt Marco igjen i Norge. I 1999 motte han sin fremtidige kone Eva Ronnevig under en utstilling på Volapuk Litteratur og Kulturforum pa Frogner.

Paret har nå bosatt seg i Corbieres i Sør-Frankrike, men legger gjerne ferien nordover, nærmere bestemt til det noe uvanlige «feriestedet» Furuset.

– Vi gjør i grunn alt litt omvendt: Bor på et feriested og tar ferie på et «bosted». Vi har familie på Furuset som vi besøker flere ganger i året. Det er alltid like koselig å komme tilbake, sier Marco smilende.

Dansende vaskemaskin

Først i 2002 tok han penselen fatt igjen etter å ha jobbet lenge med å lage skulpturer.

En vaskemaskin og en mobiltelefon kan fort bli ballerinadansere i Marcs magiske verden.

– Noen av skulpturene jeg lagde, finner du også igjen i malerien mine, sier han og peker, ganske riktig, bort på motiver av en dansende mobil og en PC som slapper av foran et bål.

Trekkspillet, blant annet fra tiden i Karl Johan, går også igjen på lerretene.

– Musikk, dans og sykkel er motiver jeg ofte bruker i bildene mine. De er alle momenter som er viktige for meg i livet mitt, forklarer han.

– Gjør artige ting!

Og til alle dem som kommer for å se bildenene hans i idylliske omgivelser på Vålerenga, har Marco en klar oppfordring:

– Jeg vil at folk skal bli glade i livet, glede seg i sola og bli inspirert til å gjøre noen artige ting! Har du for eksempel sett hvor vakker stjernehimmelen er fra en båt om kvelden?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere