RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Margaret Eide Hillestad (Sp)


 
 

Hva vil du gjøre for å redusere forskjellene mellom øst og vest?

– Med mer makt til bydelene, og en bolig- og skolepolitikk som gjør Indre øst, Groruddalen og Søndre Nordstrand til enda bedre nærmiljøer å bo i. Med flere billige utleieboliger, en politikk som gjør det billigere å leve som singel i Oslo, og Senterpartiets offensive klima- og transportpolitikk vil levekårsnivået i hele byen øke, men særlig i øst.

– Vi vil utvikle deler av Groruddalen og Søndre Nordstrand til Business Improvement Districts (BID), der myndigheter, næringslivet og frivillig sektor samarbeider strukturert for å øke områdets attraktivitet for innbyggere, bedrifter og kunder.

Del på Facebook

SJEKK HVORDAN DE ANDRE PARTIENE VIL STYRE OSLO HER

De narkomane som blir jaget fra «plata» spør: «Hvor skal vi være?» – Hva mener du er svaret?

– Narkomane er ikke en ensartet gruppe, men individer med rusavhengighet som fellesnevner. Hver enkelt trenger skreddersydde behandlingstilbud, de mest avhengige metadon eller heroinassistert behandling. Vi vil gjeninnføre kommunale akuttavrusningsplasser og satse tungt på individuelt ettervern med bemannede boenheter og aktivitetstilbud.

– Omsetning av narkotika er ulovlig i Norge og skal derfor ikke foregå noe sted. Vi vil gi politiet ressurser til å få bort den åpenlyse omsetningen på Grünerløkka og andre nærmiljøer, og på nasjonalt nivå til å følge pengene for å ta bakmennene.

Hva er løsningen for Osloskolen – buss eller brakke?

– Ingen av delene. Det er minst 10.200 ledige kontorlokaler i Oslo. Disse kan omreguleres og brukes til skoler. Nye skoler må lokaliseres slik at opptaksområdet speiler det mangfoldige Oslo i størst mulig grad.

Hvordan vil du løse trafikkaoset i Oslo?

– Vi vil prioritere utbygging av linjenettet framfor økt hyppighet, nye trikker og lavere priser i neste periode – men likevel senke prisene på månedskort for studenter, også de over 30. Så snart som mulig må arbeide med Løren-svingen på t-banen og sambandslinjer for trikken i Frederiks gate og Sporveisgata komme i gang.

– Vi vil gjennomføre Ruters langtidsplan, som innebærer nye t-bane-stasjonar på blant annet Bislett, St. Olavs plass og Grünerløkka.Vi vil gjennomføre de mange løftene om utvidet og forbedret sykkelveinett som partier av alle farger har kommet med i en serie valgkamper, og avgi kommunal grunn for å utplassere flere bysykler.

– Vi vil også innføre rushtidsavgift, og i samband med dette bygge ut innfartsparkeringer og øke kapasiteten på kollektivtransporten inn til sentrum.

Hva er den største utfordringen i Groruddalen?

– Flere lokale arbeidsplasser og bedre fritidstilbud for barn og unge, særlig de mellom 16 og 20 år.

Hva er den største utfordringen i Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø?

– Flere lokale arbeidsplasser og bedre fritidstilbud for barn og unge, særlig de mellom 16 og 20 år.

Hva er den største utfordringen i indre øst?

– Å gjenskape et trygt nærmiljø for de som bor på Oslo indre øst. Senterpartiet vil ha tøffere tiltak mot vold, narkotikaomsetning og tagging. Vi vil ha flere mobile politiposter i indre Oslo Øst.

Hva er den største utfordringen i indre vest?

– Vi trenger et sammenhengende sykkelveinett i indre by, flere tilgjengelige bysykler og flere bilfrie flerbruksgater.

Hva er største utfordringen i ytre vest?

– Å skape mer aktivitet i nærmiljøet! Vi vil utvide tilbudet til barn, unge og eldre, ta vare på og utvide grøntområdene og aktivt støtte gründere, lokale småbedrifter og frivillig sektor i bydelen.

Hvordan vil du løse barnehagekøene i Oslo?

– Vi trenger en plan for samarbeid mellom kommunen, ideelle organisasjoner og frivillige foreldregrupper for å bygge og drifte mange nok barnehager, i tillegg til en politikk som stimulerer privat ikke-kommersiell barnehageutbygging.

– Når nye områder bygges ut må det reguleres rom for barnehager og friareal tilpasset en raskt voksende befolkning. Vi vil ha opptakskriterier slik at barn garanteres plass i barnehage og skole i eget nærområde, og flerkulturell sammensetning der det er mulig

Og hvor vil du hente pedagogene fra?

– Vi vil ha en kommunal likelønnspott, slik at statusen for lærer- og førskolelæreryrket øker. Kvalitet koster. Samtidig vil vi at Oslo kommune og bydelene tar inn langt flere lærlinger, blant annet i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

Hvordan vil du løse boligmangelen i Oslo?

– Vi vil at Oslo kommune vedtar et omfattende program for bygging av ikke-kommersielle utleieboliger i samarbeid med boligkooperasjonen, dels gjennom nybygging, dels gjennom fornying av eksisterende boligmasse og omregulering av kontorareal. Kommunen må bidra med tomter, rask regulering, avgiftsfritak i størst mulig grad, samt tydelige krav til energiforbruk og utearealer.

– Gjennom planvedtak og avgiftsfritak vil vi stimulere private utbyggere til å bygge flere boliger i sentrum, og flere nærings- og kontorlokaler i de ytre bydelene, for å styrke valgfriheten for alle osloborgere når det gjelder både jobb og bolig. Oslo er en storby i vekst, og det er positivt. Det skal være plass til alle som vil bo i Oslo!

Hvordan vil du stoppe segregeringen i Oslo?

– Oslo skal være en by av forskjellige mennesker med like muligheter. Problemet er ikke at folk bor der de bor, men at for mange er arbeidsløse, fattige eller ikke deltar i nærmiljø- og byfellesskapet. Oslo-borgere som er innvandrere, har funksjonsnedsettelse eller har hatt lav inntekt over tid er særlig utsatte for dette utenforskapet.

– Arbeid er nøkkelen til at alle skal komme til sin rett og kunne bidra. Vår løsning er mer språk- og samfunnsfagopplæring, flere praksisplasser og arbeidslivs-coacher i kommunen og næringslivet, og utvidet samarbeid med frivillig sektor.

– Vi vil sikre tilbud om kommunale boliger for mennesker med sosiale problemer. Boligene må fordeles over ulike deler av byen og skal ikke være en varig bolig, og heller ikke være bolig for de som behøver botrening i bemannende bokomplekser eller bofellesskap.

– Vi vil ha en minstenorm for sosialhjelpsatser basert på SIFOs satser for husholdningsbudsjett. Sosialhjelp skal likevel ikke under noen omstendighet være en varig løsning for den enkelte eller familier, og i den grad den enkelte har arbeidsevne skal det stilles krav om arbeidsinnsats.

Hvordan vil du ha det når du blir gammel og må på sykehjem?

– Jeg vil ha en eldreomsorg som skaper forutsetninger for mennesker til å leve det liv de selv vil, og ta vare på dem som ikke lenger har mulighet til å ta ansvar for egen hverdag. Omsorgslønn, korttidsplasser og en pårørendekontakt i bydelen kan gjøre det mulig for meg å bo hjemme så lenge jeg selv ønsker.

– De som trenger å komme på alders- og sykehjem skal ha et hjem der, ikke en institusjonsplass. Det betyr at ingen par skal behøve å skilles, at det må være økonomisk rom for valgmuligheter og valgfrihet når det gjelder mat, kulturtilbud og besøksvenner.

– Jeg ønsker meg spesialiserte omsorgstilbud i samarbeid med frivillige organisasjoner, for eksempel husdyr- eller kulturbaserte tilbud, eller tilbud ut fra religion, språk eller seksuell legning. Men det viktigste er at ingen eldre i Oslo skal behøve å være ensomme, eller urolige for å ikke få den hjelpen de trenger i hverdagen.

Munchmuseet – Tøyen eller Bjørvika?

Vi vil ha Munchmuseet på Tøyen.

Vikingskipene – Bjørvika eller Bygdøy?

Vi vil ha vikingskipene på Bygdøy, og utvikle båttransport og andre framkomstmidler for å lette tilgjengeligheten til museene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere