*Nettavisen* Nyheter.

Mari Boine til Øya

Mari Boine er ikke akkurat en gjenganger på norske rockefestivaler. Det ville Øya gjøre noe med. Foto: FOTO: PROMO

Pioneren Mari Boine og plateaktuelle Jens Carelius kommer til Middelalderparken i august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jens Carelius skamroses av Øyafestivalen for sin siste plate. Nå skal han åpne den første dagen på Øya. Foto: FOTO: ANNE MARIE HUCK QUAYE

MIDDELALDERPARKEN: Dagen etter at Kanye West er bekreftet til Øya, kommer festivalen med nytt slipp fra hjemlige trakter:

– Vi er stolte over å kunne presentere en særegen norsk artist, med et unikt uttrykk. Mari Boine har et stort publikum her hjemme og internasjonalt, men hun er ikke en gjenganger på norske rockefestivaler, skriver festivalledelsen i en pressemelding.

Enorm scenepersonlighet

Mari Boine debuterte som plateartiast i 1985 med Jaskatvuoda manná (Etter stillheten). Hennes første internasjonale utgivelse var Gula Gula, som ble utgitt av Peter Gabriel i 1990, et år etter at den nådde norske platehyller. Salgstall som medførte listeplasseringer kom først på 90-tallet, men hun har hele tiden vært respektert for å være en pioner når det gjelder å kombinere samisk musikk med rock og jazz.

Artisten som har røtter i den samiske kulturen, er også påvirket av et utall stilarter. Boine har latt seg inspirere av ulike typer folkemusikk fra flere verdensdeler.

– Hun har en scenepersonlighet som få norske artister kan matche. Mari Boine har mottatt en rekke priser i løpet av karrieren og er noe så sjelden som en Øya-aktuell artist som har mottatt St Olavs Orden, skriver Øya videre.

Årets beste plate?

Også plateaktuelle Jens Carelius fra St.Hanshaugen kommer til Midelalderparken i august. Etter at festivalledelsen fikk tyvlytte på tredjeplata «The Architect», var de hekta og lovordene hagla:

– Jens Carelius har de siste årene markert seg som en av de sterkeste unge singer /songwriterne i landet. Vi tror denne skiva kan være en av årets aller beste utgivelser her til lands, skryter de.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.