RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maria fra Hasle skal bygge skole i Nairobi


Pengene går til å bygge skole for døve i Nairobi, Kenya.
Pengene går til å bygge skole for døve i Nairobi, Kenya. Foto: ALLE FOTO: Eirik Heitmann Rasch
Maria Nøkleby trenger penger. Hun skal nemlig bygge en døveskole i Nairobi.

HASLE: Gymsalen på Hasle skole lukter som på et innestengt loft. Rundt oss ligger det hauger med gamle ting og venter på nye eiere. Klær, glass, bamser, kjeler, lysestaker. Ting folk har funnet frem fra kjelleren eller loftet, ting folk ikke lenger har bruk for.

Del på Facebook

Marias stemme skjærer gjennom den lave summingen. Hun gir beskjeder, hun instruerer, hun vet prisene på alt. Denne dagen har hun gledet seg til siden januar. Hun har stålkontroll.

Skal bygge internatskole

Maria Nøkleby har sluttet å se på tv. Det har hun ikke tid til lenger. Hun jobber 100 prosent, studerer 66 prosent, og bruker resten av fritiden sin på prosjekt Nyabondo.

Hun har nemlig brukt dag og natt for å samle inn penger som skal brukes til å bygge internatskole for 96 døve barn i Nairobis slum.

Hun har vokst opp på Hasle, og håper nå å dra inn 50.000 kroner på loppemarkedet på sin gamle skole.

– Jeg føler jeg er født på en heldig hylle i livet. Jeg kommer fra en ressurssterk familie, vi kommer fra et land der det ikke er noe å klage på. Og jeg har ikke lyst å gå i grava før jeg føler at jeg har hjulpet noen, erklærer Nøkleby.

Trenger hjelp fra investorer

At det ble skole for døve barn, var ganske tilfeldig. Maria ønsket å utgjøre en forskjell, og kom etter hvert i kontakt med den norske bistandsorganisasjonen Deaf Aid som arbeider for inkludering av døve i Kenya.

Drøyt tre millioner kroner vil det koste å bygge skolen, som hun håper vil stå klar om tre års tid. Men det er fortsatt mye dugnad som gjenstår.

Nå håper hun at privatpersoner eller investorer fra næringslivet ønsker å bidra økonomisk.

– Det er vanskelig å si når skolen blir ferdig, når vi ikke vet helt hva man får inn av penger. Vi har hatt en del potensielle givere, men det har ikke kommet helt gjennom.

– Døve barn blir misbrukt

Hun har selv vært på besøk hos Deaf Aid i Nairobi. Forholdene i slummen beskriver hun som jævlige.

Og for døve er forholdene enda verre. Det er nemlig lite kunnskap om emnet i Kenya.

– Man ble så motløs der nede. Jeg tenkte at dette får vi aldri gjort noe med, for det er så mange fattige. Lederen for Deaf Aid har gått fra dør til dør og hentet ut døve unger som ingen visste fantes. De blir bare gjemt bort og slått og misbrukt, for de har jo ikke språk. Mange tror det er en straff for noe forfedrene har gjort. Så hun leita frem mange barn, og dannet en førskole rett utenfor slummen der barna lærer basisspråk.

– Alle kan hjelpe noen

Hun forteller om sterke møter med det afrikanske landet.

– Vi hadde med leker og presanger fra Norge. Det var timer med vill jubel. Takknemligheten de viser for små ting gjør ganske sterkt inntrykk fra en som kommer fra et overflodssamfunn. Så hvis døveskolen kan hjelpe disse 96 barna til å få en utdanning og kanskje komme seg ut av slummen og med det hjelpe deres familier, så har man jo hjulpet mange hundre mennesker. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen, avslutter Maria Nøkleby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere